Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krampová-Karrenbauerová skončí v čele CDU, nebude kancléřkou po Merkelové

  13:01aktualizováno  18:57
Politická krize v Durynsku, po které skončil tamní nově zvolený premiér, má další, ještě výraznější politickou dohru. Předsedkyně německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová oznámila na zasedání vedení křesťanských demokratů, že letos skončí v čele strany a příští rok nebude kandidovat na kancléřku.
Předsedkyně německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret...

Předsedkyně německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová oznámila na zasedání vedení křesťanských demokratů, že letos skončí v čele strany a příští rok nebude kandidovat na kancléřku. (10. února 2020) | foto: AP

Sedmapadesátiletá Krampová-Karrenbauerová v pondělí svým kolegům řekla, že chce do léta zorganizovat proces výběru kandidáta na kancléře a pak se vzdát svého předsednictví. Oba tyto posty by podle ní měl zastávat jeden politik. 

Dosud se počítalo s tím, že křesťanští demokraté kandidáta na kancléře vyberou na prosincovém sjezdu. 

Opakovaně se přitom mluvilo o tom, že by se jím nemusela stát ministryně obrany, tedy Krampová-Karrenbauerová, která chce nadále zůstat členkou vlády, ale někdo jiný. 

Nejčastěji se přitom skloňovala jména ministerského předsedy největší spolkové země Severního Porýní-Vestfálska Armina Lascheta, ministra zdravotnictví Jense Spahna a bývalého šéfa poslanců konzervativní unie CDU/CSU Friedricha Merze.

Dvojici posledně jmenovaných politiků Krampová-Karrenbauerová porazila v souboji o předsednický post CDU v prosinci 2018, kdy v čele dlouhodobě nejsilnější německé strany po více než osmnácti letech nahradila kancléřku Angelu Merkelovou.

Bývalé sárské premiérce, která svým klidným a pragmatickým politickým stylem právě Merkelovou značně připomíná, se ale nepodařilo křesťanské demokraty dovést k výrazným úspěchům. Naopak, pod jejím vedením v několika zemských volbách utrpěli výrazné ztráty, což oslabilo autoritu předsedkyně strany.

Durynský premiér dostane milionové odstupné. Za jediný den ve funkci

Vše vyvrcholilo minulý týden ve středu ve východoněmeckém Durynsku, když  navzdory naléhání a prosbám Krampové-Karrenbauerové tamní křesťanští demokraté při volbě ministerského předsedy hlasovali pro Thomase Kemmericha (FDP). 

Ten byl také nakonec překvapivě díky jejich hlasům i hlasům svobodných demokratů a politiků pravicově populistické až radikální Alternativy pro Německo (AfD) zvolen. Bylo to vůbec poprvé, kdy AfD někomu pomohla do premiérského postu.

Durynské hlasování je v Německu vnímáno jako prolomení tabu a například Merkelová, která je důsledně proti jakékoli spolupráci s AfD, ho označila za neodpustitelné. Právě středeční volbou v pondělí argumentovala i Krampová-Karrenbauerová. Existuje podle ní nevyjasněný vztah mezi částmi CDU na jedné straně a AfD a Levicí na straně druhé. Ona je přitom proti spolupráci s oběma.

Podle hlavní politické editorky stanice Deutsche Welle Michaela Küfnerové Durynsko nezasáhla stabilitu vládu v Berlíně přímo, ale opětovně odhalila, že CDU se nachází v „krizi“ ohledně svého vůdcovství, kdy se zdá, že „neexistuje žádná alternativa k samotné Angele Merkelové“.

Reakce německých politiků

Kancléřka Merkelová uvedla, že rozhodnutí své nástupkyně na čele CDU lituje. Zároveň ho však maximálně respektuje. Merz přes svoji mluvčí k nečekanému ohlášení pouze uvedl, že „v takové situaci, chytrá reflexe je důležitější než rychlá mluva.“ Zároveň na svém Twitteru vyzval k ekonomickým reformám a snížení daní, což je jádro jeho politického programu. 

„Mám velký respekt k tomu neočekávanému rozhodnutí,“ okomentoval situaci Spahn, podle něhož se vedení strany nacházelo v obtížné situaci. „Soudržnost naší strany musí být nyní naším hlavním principem,“ napsal na Twitteru.

Šéf CSU, bavorské sestry CDU, Markus Söder též napsal, že rozhodnutí respektuje, i když mu je to „líto“. „Nyní je však nutné zásadně vyjasnit obsahovou a personální strukturu CDU,“ zdůraznil.

Podle ministra hospodářství Petera Altmaiera se jeho strana nachází v nezvykle vážné situaci. „Jde o naši budoucnost jako moderní lidové strany středu,“ řekl v pondělí v Berlíně. 

Vedoucí strany Zelených Katrin Göring-Eckardtová „doufá“, že durynská kauza a rozhodnutí Krampové-Karrenbauerové CDU dostatečně jasně odhaluje nebezpečí, které sebou nese příklon doprava a spolčení se s AfD.

CDU má problém, hledá kandidáta na nového kancléře

Předseda parlamentní skupiny AfD Alexander Gauland vnímá krok Krampové-Karrenbauerové jako příležitost k tomu, aby CDU a AfD napravily své vztahy. Podle něj Krampová-Karrenbauerová zavedla CDU do „chaosu svou politikou vyloučení“.

Bývalý šéf SPD Sigmar Gabriel se nechal slyšet, že Německo čekají předčasné volby. Sama Krampová-Karrenbauerová, která zůstává ve vládě jako ministryně obrany, si však myslí, že se pro vládu nic nemění. 

Také podle současného předsedy sociálních demokratů Norberta Waltera-Borjanse by velká koalice měla pracovat dál. CDU si podle něj ale musí vyjasnit vztah k pravicovým extremistům. 

CDU je dlouhodobě nejsilnější politickou silou spolkové republiky. Jejími členy byli všichni nejdéle působící pováleční kancléři Konrad Adenauer (14 let), Helmut Kohl (16 let) i Angela Merkelová (zatím přes 14 let).

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video zachytilo atentát na Roberta Fica

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  21:20

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož stav je...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...