Ankara: Při pumovém útoku v Sýrii zahynulo osm civilistů

Vojáci syrských vládních jednotek v boji proti rebelům.

Vojáci syrských vládních jednotek v boji proti rebelům. Zdroj: ČTK

Vojáci syrských vládních jednotek v boji proti rebelům.
2
Fotogalerie

Exploze bomby v autě naloženém sudy s naftou na severu Sýrie připravila o život osm civilistů a zranila sedm lidí. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany. Kromě toho exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) informovala, že při pokračujících bojích na severu Sýrie zahynulo v minulých 24 hodinách 29 civilistů.

Útok na severu Sýrie se stal ve městě Afrín, které leží poblíž turecké hranice v provincii Halab (Aleppo), oznámilo turecké ministerstvo obrany. Úřad připsal útok syrským kurdským milicím YPG, které zprávu zatím nekomentovaly. Afrín nyní kontrolují syrské protivládní skupiny, jež podporuje Ankara.

O těžkých bojích v téže oblasti informovala také SOHR, jež se opírá o svědectví lidí, kteří jsou v Sýrii. Podle ní v noci na dnešek při útocích ruského letectva zemřelo v Halabu nejméně devět civilistů. Při nedělních násilnostech přišlo o život dvacet lidí. SOHR má také informace, že mnoho lidí bylo zraněno a stav některých je kritický.

Ruské nálety zabily podle SOHR 23 lidí, šest jich připravila o život syrská armáda. Rusko bojuje na straně Damašku jako jeho spojenec od roku 2015. Situace na severu je stále napjatá, v provincii Idlib a jejím okolí, tedy i v Halabu, stále působí skupiny islámských radikálů a povstalců, z nichž některé podporuje Turecko. Podle nové bilance OSN kvůli bojům opustilo od prosince své domovy na 700 tisíc lidí. Původně se hovořilo o půl milionu lidí.