Maminka.czPorod

Hudba u porodu? Relaxační, rocková, vážná, anebo raději nic?

redakce 15.  5.  2021
Může hudba u porodu pomoci – jak, čím, proč? Pro někoho je hudba nepostradatelnou kulisou, pro jiného je playlist u porodu zbytečný. Pojďme se na "porodní" hudbu podívat zblízka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Někdy v pubertě jsem si nasadila do uší sluchátka, která mi zcela jistě definitivně vyndají až v rakvi. Bez hudby, ač sama na nic nehraji, si život neumím představit. Každé období v mém životě, každá krásná chvíle, každý můj pád a bolest má svou vlastní melodii. Mou první dceru doprovodila na svět Enya. I proto jsme se s manželem naprosto spontánně rozhodli, že naší Ený dáme právě toto jméno. Enye jsou nyní tři roky. Dvouměsíčního Dana doprovodili na svět jemní a krásní Hang Massive. Bylo milé, když se mě po porodu dětská lékařka ptala, co jsme to pouštěli za muziku. Prý šel z té hudby neuvěřitelný klid a zároveň síla. Lékařka udeřila hřebík na hlavičku; právě proto jsem si ony dva chlapíky s hangdrumy vybrala,“ vzpomíná na své dva „ozvučené“ porody dvojnásobná maminka Karin.

Nicméně je samozřejmě pochopitelné, že ne pro každého je hudba pomocníkem a nerozlučným přítelem. Zatímco někdo udělá u dobře zvolené hudby dvojnásob práce, jiný potřebuje ticho. Pro někoho je hudba nepostradatelnou životní kulisou, pro jiného naopak ústřední postavou, které se věnuje pouze speciální čas.

Chci si rodit po svém! Aneta Krejčíková podporuje náš projekt

3 hlavní způsoby, jak hudba u porodu pomáhá

  • Důvěrně známá a oblíbená hudba navozuje pocit „domácké atmosféry“, tedy zútulňuje a zjemňuje neosobní prostředí porodního sálu.
  • Hudba může pomoci snížit hladinu stresu rodící maminky.
  • Hudba umí i odpoutat a odvést pozornost, což může být skvělé u císařského řezu bez použití celkové anestezie.
Porodní pozice: Nikdo vám nemůže zakázat rodit vstoje nebo v dřepu

Rock, vážnou, anebo raději nic?

Každá žena je jiná, každý porod je jiný a stejně tak i každý hudební vkus. Zapřisáhlá vyznavačka metalu si jen stěží pustí u porodu meditační mantry ve stylu New Age, ale spíše sáhne po kolekci metalových balad, kdy hudebníci rozkvílí struny basovek i vlastní hlasy do neuvěřitelných poloh – podobně jak tomu bývá u porodu. U takové dámy by pak pravděpodobně monotónní relaxační hudba vyvolávala podobné pocity jako dechovka. Proto je nanejvýš vhodné si hudbu k porodu zvolit sama, nenechávat její výběr na personálu porodnice, a navíc mít připravených více variant.

Inkubátor jako „hrací skříňka“?

Hudba pomáhá nejen během porodu, ale může zpříjemnit příchod na svět i samotnému děťátku, což je cenné zvláště u dříve narozených miminek. V některých západních porodnicích je v inkubačním boxu možné pouštět nejen nahrávku hlasu a zpěvu rodičů, ale i pečlivě vybranou hudbu. „Novorozenci výrazně preferují melodie, které jim maminka zpívala před narozením,“ uvádí v publikaci Nová doba porodní její autor, Vlastimil Marek.

Co skutečně cítí miminko v děloze? Doteky, pohyby, ale i stres či radost

Navíc se dle některých studií z posledních let zdá, že vybraná hudba (kupříkladu Mozart, Vivaldi) má na děťátka uklidňující a relaxační účinek a nedonošeňátka údajně lépe spí i prospívají. Výzkumy dále naznačují, že správně zvolená hudba také pravděpodobně napomáhá rozvíjet smyslové i „poznávací“ (kognitivní) schopnosti miminek.

Témata: Porod, Miminko, Tipy a rady porod, Hypnoporod, Box, hudba, rock, Mozart, Playlist, Vlastimil Marek, Zvolená hudba, Rakev, Úder, Maminka, Hřebík, Sluchátko, Bolest, Karin, Děťátko, Vaz, Kulisa, New Age, Pór, NIC, Vivaldi