Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V průhonické Palomě hvězdu nezískal. Šéfkuchař Decherchi začal pracovat pro Bellevue

Jídlo

  6:53
Praha - Během necelých tří let získal Nicolas Decherchi dvě michelinské hvězdy a získat hvězdu chtěl i v pražské restauraci Paloma, což se mu nepovedlo. Nově se zabydlel v kuchyni restaurace Bellevue a menu obohatil o několik nových položek, srnčí hřbet s pistáciemi nebo jablečný tatin.

Nicolas Decherchi. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Šéfkuchař Nicolas Decherchi se vaření věnuje od svých 16 let. Vášeň pro francouzskou kuchyni prý zdědil po své babičce. Během svého působení v mnoha restauracích si vyzkoušel několik nejen francouzských kuchyní a měl možnost se učit od těch největších mistrů v oboru.

Mezi jeho největší úspěchy patří vedení kuchyně restaurace Paloma ve své domovině, kterou přivedl ke dvěma michelinským hvězdám. Gourmetům učaroval moderní kuchyní inspirovanou tradičními pokrmy, první michelinskou hvězdu získal v roce 2014 a druhou v roce 2016.

Jablečný tatin, cider omáčka, vanilková zmrzlina (2)

„I když jsem dvouhvězdičkový kuchař, pořád jsem jenom člověk. Narodil jsem se v 80. letech, kdy zažíval McDonald plný rozkvět, což mě samozřejmě ovlivnilo. Nehodlám po žádném řetězci rychlého občerstvení házet kameny, občas se tam zajdu najíst,“ řekl v jednom z rozhovorů pro server Lidovky.cz.

Restaurace Bellevue se rozhodla pro výrazné změny. „Najali jsme nového kreativního šéfkuchaře, který díky svým zkušenostem s francouzskou kuchyní pozvedne gastronomický zážitek našich hostů ještě o něco výše. Současně se stěhujeme, ale jen o 50 metrů dále. Jméno, personál i přístup ke gastronomii si necháme,“ uvádí manažer restaurace František Novák.

Nicolas Decherchi

Narodil se v roce 1983, pochází z jihofrancouzského regionu Var. V 16 letech nastoupil do učení v restauraci Chez Bruno, která měla michelinskou hvězdu. Později prošel i dalšími špičkovými michelinskými restauracemi. S šéfkuchařem Cyrilem Lignacem spolupracoval na televizních pořadech Top Chef a Un Diner Presque Parfait. V roce 2013 přijal nabídku od Andreje Babiše a stal se šéfkuchařem v restauraci Paloma v Mouguns. Během tří let pro ni získal dvě michelinské hvězdy. Pracoval i jako šéfkuchař restaurace Paloma v pražských Průhonicích, nyní je executive chefem v restauraci Bellevue. 

Autor: