Moderátor Lubomír Veselý a čeští sympatizanti německé AfD Zdeněk Chytra s Radkou Hladíkovou

Dezinformátoři fandí Xaverovi. S jeho popularitou chtějí prolomit bublinu

Napsal/a Vojtěch Berger 11. února 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Moderátor Českého rozhlasu a kandidát do Rady ČT Lubomír Xaver Veselý tento týden udělal výrazně vstřícný krok směrem k dezinformační scéně. Do svého pořadu na YouTube si pozval hosta, který šíří mýty o Istanbulské dohodě a o migraci, sám pak vystoupil v internetovém rádiu Slobodný vysielač, které na Slovensku opakovaně dává prostor i krajně pravicové straně Mariana Kotleby.

Slobodný vysielač má sice svou centrálu v Banské Bystrici, do jeho vysílání ale na dálku vstupují už řadu let i hosté z Česka. Pravidelně například současný radní ČTK Petr Žantovský anebo Stanislav Novotný, který se Žantovským před několika lety zakládal Asociaci nezávislých médií.

Asociace uděluje i kontroverzní Krameriovy ceny pro novináře, které obvykle putují k protagonistům alternativních médií. Loni jedna z cen zamířila právě k zakladateli rádia Slobodný vysielač Borisi Korónimu.

Vysílá Kotleba

Stanislav Novotný má v rádiu pravidelný pořad Na prahu změn. Za poslední rok a půl se v něm vystřídala řada známých tváří alternativních médií, expertů i komentátorů (archiv relace k nahlédnutí zde).

Tento týden byl hostem i Xaver Veselý, který kromě internetové televize XTV a streamů na YouTube moderuje i rozhovory v regionálním vysílání veřejnoprávního Českého rozhlasu.

Spíš než samotné interview s Veselým ale stojí za pozornost platforma, na které se odehrálo. Internetový Slobodný vysielač se podobně jako jiná alternativní média prezentuje jako médium, které se „baví se všemi“ a „na rozdíl od mainstreamových médií neprosazuje jediný správný názor“.

Printscreen: YouTube Slobodný vysielač

Jak taková názorová otevřenost může nakonec vypadat, ukázal třeba pořad V první linii z loňského prosince, ve kterém vystoupili současně hned tři zástupci krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko, včetně jejího předsedy Mariana Kotleby. Relaci moderoval zmiňovaný a českou Asociací nezávislých médií oceněný Boris Koróni.

Ve studiu tehdy kromě Kotleby samotného usedli také bývalý kotlebovský poslanec pravomocně odsouzený za rasistické výroky Milan Mazurek a mluvčí strany LSNS Ondrej Ďurica. Čtvrtým hostem pořadu byl Tibor Rostas, hlavní tvář konspiračního časopisu Zem a Vek, loni nepravomocně odsouzený za šíření extremistických materiálů.

Xaver: „Jsem rád, že tu ČT je“

Vraťme se ale k vystoupení Xavera Veselého z tohoto týdne ve stejném internetovém rádiu. V samotném dvouhodinovém rozhovoru nepadlo nic převratného. Když se řeč postupně stočila na Českou televizi, Veselý se snažil na adresu ČT vyjadřovat podstatně smířlivěji než v minulých měsících, po oznámení své kandidatury do Rady ČT.

„Já si vůbec nemyslím, že ČT jako celek by nebyla dobrá. Jsem rád, že tady je. Běhal mi mráz po zádech, když jsem slyšel, že by bylo dobré ji zrušit. Já bych to nechtěl a vím, že tam je spousta kvalitních lidí,“ řekl v internetovém rádiu.

„Na druhou stranu zůstávám někdy až v němém úžasu, co z toho někdy vyleze za neprofesionalitu,“ dodal. Připomeňme, že Veselý dříve označil Českou televizi například za „nabubřelou instituci“ a zveřejnil také video z uzavřeného semináře ve sněmovně, kde se řešilo právě hospodaření ČT.

Pro Slobodný vysielač také popsal zpravodajství České televize a Českého rozhlasu jako – z jeho pohledu – nejdůvěryhodnější v Česku. Dříve naopak tvrdil, že velká část společnosti veřejnoprávní televizi nevěří a při jedné ze svých debat s fanoušky v regionech měl jako nejvyváženější označit zpravodajství TV Prima.

Právě TV Prima jako jediná z mainstreamových médií pravidelně referuje v hlavním zpravodajství o udílení Krameriových cen pro novináře a na svém webu dává prostor přispěvatelům alternativních médií. Pro Primu píše i Karolína Stonjeková, jedna z „kmenových“ tváří zmiňované XTV založené Veselým.

Aktivista od AfD a od Vandase

Za pozornost stojí i jméno hosta, kterého Veselý avizoval do vysílání jednoho z nočních streamů na svém YouTube kanále pro tento týden – Zdeňka Chytry.

Printscreen: VK.com, Zdeněk Chytra

Chytra bývá opakovaným hostem českých internetových rádií Svobodné rádio či Svobodný vysílač (českých obdob zmiňované stanice ze Slovenska) a jeho názory se občas objevují například i na Parlamentních listech.

Alternativní média ho popisují jako aktivistu, který žije v Německu a údajně spolupracuje s AfD, respektive s poslankyní za Alternativu pro Německo Beatrix von Storchovou.

„Považuji možnost vystoupit u Xavera za velmi důležitou, protože on má přeci jen jiné publikum a informačně máme možnost zasáhnout i další skupiny lidí. Není přeci žádným tajemstvím, že lidé, kteří nás sledují, jsou jednou z „bublin“, odkud se informace dále bohužel nešíří a nerozšíří,“ napsal Chytra na svém profilu na ruské sociální síti VKontakte.

V minulosti se objevil i na akcích ve společnosti předsedy krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase. Chytra se v Česku profiluje jako odpůrce migrace a především odpůrce takzvané Istanbulské dohody. Ta je sice v některých státech příjímána kontroverzně například kvůli používání termínu „gender“, jedním z jejích hlavních cílů je ale bránit násilí proti ženám.

Zdeněk Chytra ale o úmluvě mluví jednoznačně jako o hrozbě, včetně nepravdivých tvrzení typu „úmluva poskytne ochranu pedofilům“.

Předloni také varoval, že si v roce 2019 kvůli postupující migraci „už možná nezazpíváme hymnu Kde domov můj“ a že hrozí, že prim v naší společnosti budou hrát uprchlíci.

Zemanovi fanoušci

Printscreen: Facebook Radka Hladíková

Tato témata se v Česku snaží směrem k veřejnosti šířit společně s další sympatizantkou SPD a někdejší kandidátkou za Okamurovce Radkou Hladíkovou a také dalším z kontroverzních aktivistů Jiřím Černohorským ze spolku Čest, Svoboda, Respekt.

Právě Hladíková na Facebooku mezi prvními propagovala pozvání Chytry na rozhovor ke Xaverovi Veselému (viz foto) a podle svých komentářů v diskusi pod příspěvkem se na zařizování tohoto interview také podílela.

Černohorský se vloni zviditelnil tím, že strhal plachtu ze zakrytého pomníku maršála Koněva na Praze 6. Bez zajímavosti není ani fakt, že jak Černohorský, tak Hladíková a Chytra byli v roce 2018 mezi těmi, kdo slavili vítězství Miloše Zemana v prezidentské volbě přímo v jeho volebním štábu.

Chytra s Černohorským také byli pozváni na oslavy výročí 28. října na Pražském hradě. Černohorský se kvůli Istanbulské úmluvě a manželství pro všechny také opakovaně sešel s hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkem.

Jiří Černohorský a Zdeněk Chytra (vpravo) na oslavách 28. října 2019 na Pražském hradě (Facebook Zdeněk Chytra)

Moderátor Lubomír Veselý čelil během kandidatury do Rady ČT opakované kritice, že má k Hradu nadstandardně blízko. Například když se zjistilo, že televize XTV, kde Veselý moderuje, loni podepsala smlouvu o výrobě propagačních videí pro Správu Pražského hradu

Letos v lednu pak Český rozhlas nabídl Zemanovi ústy generálního ředitele Reného Zavorala rozhovor právě s Lubomírem Veselým v jeho pořadu, který moderátor i ČRo označují za „zábavní“.

Když se pak interview vysílalo, prezident označil Veselého za přítele a popřál mu mnoho štěstí v kandidatuře do Rady České televize. „Abyste uspěl v soutěži, do které jste se přihlásil, jako profesionál proti několika amatérům,“ řekl Veselému Zeman.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)