natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Co psala světová média o Severoatlantické alianci

    Lavrov: Moskvu znepokojuje růst připravenosti NATO

    11. února 2020  18:08

    Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. | foto: NATO Photos

    Lavrov: Moskvu znepokojuje růst připravenosti NATO

    Iniciativa Severoatlantické aliance, jejímž cílem je zajistit rychlou odpověď na potenciální ruský útok proti jejím východním členům, vyvolává v Moskvě silné znepokojení. „Nemůžeme přehlížet proces, jenž nás velmi znepokojuje, ale odpovíme na něj takovým způsobem, aby nevznikla další zbytečná rizika,“ řekl doslova ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

    Podle Lavrova je nebezpečné především rostoucí propojení NATO a EU, nazývané také „vojenský Schengen“ v kombinaci se silnou americkou přítomností v Německu. „Toto propojení vede k modernizaci dopravních tepen, jejichž účelem je umožnit rychlý pohyb těžké vojenské techniky k východní hranici Aliance,“ vysvětloval.

    Posílení spolupráce mezi EU a NATO je reakcí na ruskou anexi Krymu, která odhalila nedostatky v Aliančních schopnostech rychle a účinně zasáhnout v místě potřeby.

    Kam dál?
    Zrychlíme přesuny vojsk po Evropě, dohodla se Aliance s EU (5.12. 2017)

    Zdroj: Washington Examiner (USA)

    ---

    Čínské technologie 5G představují hrozbu, říká americká velvyslankyně při NATO

    „Čínské sítě 5G představují nebezpečí pro komunikační schopnosti západních armád, ale s NATO již pracujeme na řešení,“ nechala se slyšet Kay Bailey Hutchison, americká velvyslankyně při NATO. Telekomunikační jednička v této oblasti, čínská společnost Huawei, totiž čelí podezření, že své technologie využívá k získávání informací pro čínskou vládu a je pod přísným dohledem amerických úřadů.

    Spojené státy a Evropská unie nyní zavádí opatření, která by této společnosti měla zabránit ve výstavbě 5G sítí na jejich území. Naopak Velká Británie dala Huawei pro výstavbu zelenou. Podle velvyslankyně však nemají západní státy v současné době kapacity na to vybudovat tyto sítě samy, a proto Spojené státy hledají způsob, jak případné narušení bezpečnosti prostřednictvím 5G sítí monitorovat a případně jej zastavit.

    Kam dál?
    Sítě 5G nesmí být hrozbou, varuje NATO. Pro své členy má nová pravidla (27.12. 2019)

    Zdroj: Washington Examiner (USA)

    ---

    Země NATO se spoléhají na USA. Samy by však spojencům nepomohly

    Obyvatelé většiny členských zemí Severoatlantické aliance věří, že by jim Spojené státy přišly v případě napadení ze strany Ruska na pomoc. Jen v několika z nich – konkrétně Nizozemsku, Kanadě, Velké Británii a Litvě, by však většina lidí byla ochotna se po boku Spojených států do obrany třetího člena zapojit, uvádí nový průzkum.

    „Existuje široká neochota plnit závazky kolektivní obrany uvedené v článku 5 Washingtonské smlouvy,“ konstatují závěry šetření. Tento článek stanoví, že ozbrojený útok proti jedné nebo více členským zemím bude považován za útok proti všem a je základním pilířem Severoatlantické aliance.

    Kam dál? 
    Důvěra v NATO prudce klesla  (10.2. 2020)

    Zdroj: Stars and Stripes (USA)

    ---

    Mnichovská zpráva: Hlavním problémem NATO nejsou výdaje na obranu

    Představitelé západních zemí pokračují v hádkách o to, kolik by měly členské země NATO vydávat na společnou obranu. Podle autorů letošní Mnichovské bezpečnostní zprávy však Aliance čelí mnohem závažnějšímu problému. Tím by měl být vzestup antidemokratických tendencí uvnitř samotných členských zemí. „Dnešní západní svět, je, jak víme, ohrožován zevnitř i zvenčí,“ uvedl ve zprávě předseda Mnichovské bezpečnostní konference Wolfgang Ischinger.

    Za hlavní vnitřní hrozbu zpráva označuje „antiliberalismus“, který vyzdvihuje etnickou, kulturní a náboženskou jednotu a jehož vliv v Evropě postupně sílí. Myšlenka, že západní svět je ohrožen vnitřními autokratickými tendencemi se objevila již na Mnichovské bezpečnostní konference v roce 2019 a je možné, že se stane tématem také na konferenci letošní.

    Kam dál?
    Cracks in the Transatlantic family show in Munich (26.2. 2019)

    Zdroj: Defense News (USA)

    ---

    Setkání velitelů NATO a Ázerbajdžánu dominoval Náhorní Karabach

    Náměstek ministra obrany a náčelník generálního štábu Ázerbajdžánu generál Najmedin Sadichov se v Baku sešel s vrchním velitelem aliančních ozbrojených sil generálem Todem Woltersem. Sadichov na schůzce ocenil podporu NATO při snaze o zachování územní celistvosti a svrchovanosti Ázerbajdžánu a úsilí Aliance vyřešit spor o Náhorní Karabach.

    Sadikov připomněl, že Arménie zabírá téměř 20 procent mezinárodně uznaného území Ázerbajdžánu, a zdůraznil, že k vyřešení tohoto sporu dojde jen tehdy, pokud se podaří Arménii přesvědčit, aby splnila požadavky příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Dodal také, že hlavním cílem spolupráce Ázerbajdžánu a NATO v je odstranění nestability, konfliktů a hrozeb nejen v regionu, ale po celém světě.

    Kam dál?
    Ázerbájdžán jednal s NATO o spolupráci (22.1. 2020)

    Zdroj: MENAFN (USA)

    luk; natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media