Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Citrónový krém s olivovým olejem a rozmarýnem podle Josefa Maršálka

Jídlo

  5:02
Citronový krém je jedním ze základů anglického pečení. Najdete ho v každém supermarketu pod označením Lemon Curd. Používá se na kdeco. K namazání na opečené tousty, jako náplň do sněhového pečiva či do překládaných plundrových kynutých těst. Někdo ho mlsá jen tak, ze skleničky.

Citrónový krém s olivovým olejem a rozmarýnem podle Josefa Maršálka foto: Moderní česká cukrařina

Ten nápad spojit citronovou šťávu s cukrem a vejci se vyplatil. Konzistence je hladká a krémová, chuť příjemně navinulá s vůní po citronové kůře a máslu. Do klasického receptu jsem přidal čerstvý rozmarýn a kvalitní zastudena lisovaný olivový olej. Všechno to dohromady skvěle funguje.

Na krém: 

  • 150 g vajec
  • 120 g citronové šťávy
  • 150 g cukru krupice
  • 30 g másla 
  • 35 g olivového oleje extra panenského
  • kůra ze svou citronů
  • stonek čerstvého rozmarýnu

Stonek rozmarýnu nastříháme na několik kousků a převaříme ho společně s citronovou šťávou. Necháme asi 10 minut vylouhovat a scedíme. Přidáme ostatní ingredience a nad párou za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Ještě horký krém přeneseme do čistých uzavíratelných sklenic a pevně uzavřeme. Převrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Zkuste někdy vyměnit marmeládu na vánočku právě za citronový krém anebo ho použít k naplnění sněhového bezé. Určitě vám bude chutnat i v kokosové bezé roládě. Smíchejte jeden díl citronového krému s jedním dílem dobře vyšlehané šlehačky a touto náplní naplňte korpus na Dobošův dort anebo ji použijte do listových řezů. Určitě nebudete litovat. 

Recept pochází z kuchařky Josefa Maršálka Moderní česká cukrařina.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!