Platová nerovnost jako mýtus? Ženy lžou, aby byl za živitele rodiny muž, tvrdí studie

Data o platové nerovnosti mužů a žen, z nichž vycházejí vlády ve snaze tuto nerovnost zmírnit, mohou být zčásti založena na lži. Tvrdí to studie, kterou zveřejnilo Centrum pro evropský hospodářský výzkum v německém Mannheimu ve spolupráci s univerzitou ve švýcarské Basileji. Podle jejích závěrů páry, v nichž žena vydělává více než partner, uvádějí v průzkumech často záměrně opačný poměr.

 

Důvodem je – přes veškeré změny ve společnosti – stále hluboce zakořeněná představa o tom, že nejlepší model rodiny je takový, ve kterém rodinu živí především muž a žena se stará o děti a domácnost. Ačkoliv řada lidí považuje tento předsudek za překonanou sociální normu a symbol útlaku, mnohé ženy se s ním údajně ve „vnitru duše“ ztotožňují.

„Mnoho respondentů přizpůsobuje své odpovědi v průzkumech tomu, aby výsledek odpovídal standardu mužského živitele rodiny,“ uvádí jedna ze spoluautorů studie Michaela Slotwinski z univerzity ve švýcarské Basileji. Výzkumníci provedli na velkém vzorku populace srovnání oficiálních statistických údajů o příjmech obyvatel s tím, jaké příjmy uvádějí sami respondenti v průzkumech, které se pak používají často jako důkaz příjmové nerovnosti pohlaví. Výsledek ukázal zajímavý trend.

Živnostník = nepřítel lidu? Topol Show účtuje s daní na pivo i pirátským Rudovousem

sinfin.digital