Apple | Byznys | AMD

Apple už testuje čipy Zen 2 od AMD. V Macích by se mohly objevit namísto Intelů

Zatímco u mobilních zařízeních používá Apple vlastní čipy na bázi architektury ARM, v případě MacBooků a Maců však už více než desetiletí používá výhradně procesory od Intelu. Dvorní dodavatel, díky kterému mohl Apple mít třeba i speciální verze čipů (například u prvního MacBooku Air), ale tuto výsadu nejspíše ztratí.

V rámci nové betaverzi desktopového operačního systému MacOS Catalina 10.15.4 se totiž v kódu objevily zmínky o nových procesorech AMD, které jsou postavené na 7nm architektuře Zen 2.

Konkrétně se jedná o APU modely Raven, Picasso, Renoir a dokonce i Van Gogh, což by měla být budoucí generace. Mezi zmínkami jsou i různé modely grafických čipů Navi. Je třeba připomenout, že Apple pro samostatné grafické karty již dlouhou dobu používá modely od AMD.

cvcvc.jpg
Zmínky o nových čipech v kódu MacOS Catalina 10.15.4 beta

Zatím není jasné, jestli Apple přejde na platformu AMD kompletně nebo půjde spíš o další konfigurační možnost. Například u nového Macu Pro Apple nabízí maximálně 28jádrový procesor Intel Xeon, zatímco AMD už má za mnohem nižší cenu výkonnější 64jádrový procesor. Pokud by Apple nepřešel na AMD, byl by z pohledu výkonu vnímán rozhodně negativně a draze.

Apple by mohl 7nm čipy od AMD použít pro notebooky, iMac i Mac Pro, takže uvidíme, jakých novinek se tento rok dočkáme.

Diskuze (20) Další článek: Francouzská AFP bude pro Facebook čistit české a slovenské nesmysly na jeho sociální síti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,