Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Svět

V Číně je nejméně nových nakažených koronavirem od konce ledna. I tak si epidemie vyžádala již přes 1100 obětí

ilustrační snímek foto: Reuters

Peking - Čína na svém území v úterý zaznamenala nejméně nových případů nákazy koronavirem Covid-19 od konce ledna. Vir si však vyžádal životy už více než 1100 lidí, kromě jedné oběti na Filipínách byla všechna zbývající úmrtí zaznamenána v Číně. Země se potýká s nedostatkem ochranných roušek a obleků i lůžek. I česká Třebíč se proto snaží partnerskému čínskému městu I-čchang dodat ústenky a další zdravotnický materiál.
  9:29aktualizováno  16:11

Nový koronavirus už má jméno, je to Covid-19. Vakcína by měla být podle WHO dostupná za 18 měsíců

Čínský prezident Si Ťin-pching slíbil snížení daní firmám z odvětví, která byla epidemií nejvíce zasažena. Nákaza se mezitím potvrdila u dalších 40 lidí na výletní lodi Diamond Princess v japonské Jokohamě.

Čína ve středu oznámila, že v úterý zaznamenala 2015 nových případů, což je podle agentury Reuters nejméně za jeden den od 30. ledna. Celkem se v Číně dosud novým koronavirem nakazilo 44 653 lidí a bilance obětí stoupla v úterý o 97 na 1114, z toho je 1068 v centrální provincii Chu-pej, kde v úterý zemřelo 94 infikovaných.

Dítě mává z vozidla, zatímco je odváženo z budovy v Hongkongu, kde se potvrdila...
Čínští zaměstnanci balí alkoholové dezinfekční prostředky.

Nový koronavirus je velmi vážnou hrozbou pro svět, varoval šéf WHO

Čínský vládní poradce pro zdravotnictví Čung Nan-šan prohlásil, že počty nových nákaz v některých čínských provinciích klesají, a předpověděl, že epidemie koronaviru do dubna skončí. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom v úterý varovala, že epidemie představuje globální hrozbu, která může mít horší dopady než terorismus.

Čínské úřady začaly v oblastech nejhůře postižených epidemií koronaviru Covid-19 zabírat soukromé nemocnice, hotely a byty, aby získaly místa pro nakažené. Úředníci zabavují také auta, a dokonce i ochranné roušky, napsal ve středu list Financial Times.

Jedním z dalších opatření proti šíření epidemie je i zrušení Velké ceny Číny formule 1 v Šanghaji, plánované původně na 19. dubna. Automobilová federace FIA ji ve středu odložila na neurčito. Také organizátoři veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress v Barceloně podle zdrojů agentury Reuters akci kvůli koronaviru možná zruší.

Jedna kombinéza na 8 hodin. Lékaři nesmějí pít

Kritický nedostatek ochranných roušek a obleků komplikuje práci zdravotnického personálu zejména v nemocnicích v hlavním městě provincie Chu-pej Wu-chanu, odkud se od konce loňského roku nákaza šíří.

Z netopýrů mohli koronavirus na člověka přenést luskouni. Jejich maso je v Číně delikatesa

Číně se snaží pomoci i české subjekty. V humanitární sbírce pro město I-čchang z provincie Chu-pej se díky Třebíči, Kraji Vysočina a dalším dárcům sešlo takřka 400 kilogramů zdravotnického materiálu včetně roušek a dezinfekce. Do Číny by měl materiál přepravit vládní speciál.Aby použili ochranných kombinéz co nejméně, tráví v nich lékaři nepřetržitě třeba i osm hodin. „Po tuto dobu nemohou kolegové jíst, pít nebo si dojít na záchod,“ vylíčila jedna z lékařek podle agentury AFP. Někteří lékaři během dlouhých služeb nosí pleny pro dospělé.

Lékárny zaznamenaly extrémní poptávku po rouškách také v Česku. Vyprodány jsou na mnoha místech také respirátory proti virům. Přerovská firma Ardon Safety, která ochranné pomůcky dováží právě z Číny, nyní domlouvá nové dodavatele ústenek a respirátorů s nanovlákny v Indii.

Infekce se dál šíří i mimo Čínu. Japonský ministr zdravotnictví Kacunobu Kató ve středu uvedl, že se potvrdila u dalších 40 lidí na výletní lodi Diamond Princess kotvící v Jokohamě. Dohromady se tak nákaza objevila u 175 lidí na výletní lodi.

Další výletní loď Westerdam, která vyplula 1. února z Hongkongu, smí zakotvit v Kambodži a vylodit své cestující. Pro 802 členů posádky a 1455 cestujících na palubě tím končí nejistota a bloudění mezi přístavy, které je odmítaly přijmout, přestože na palubě není žádný potvrzený případ nákazy novým koronavirem.

Autor: