Hlavní obsah

V Česku loni přibylo 180 000 internetových domén

Novinky, bri

V České republice bylo na konci roku 2019 evidováno celkem 1 329 289 internetových domén. To jinými slovy znamená, že jen v uplynulém roce bylo zaregistrováno celkem 180 331 stránek s koncovkou „.CZ“. Vyplývá to z dat sdružení CZ.NIC, které je správcem české národní domény.

Foto: Novinky

Server

Článek

„Nejvíce registrací z celkových 180 331 za minulý rok proběhlo v lednu (18 106) a nejméně pak v červenci (12 878),“ prohlásil Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Drtivá většina majitelů domén je přitom z České republiky. „Podle regionálního rozložení jejich adres je na prvním místě Praha (403 453), poslední naopak skončil Karlovarský kraj (15 232). Mimo území naší republiky tvoří největší skupinu držitelé ze Slovenska, Německa a Spojených států amerických,“ konstatoval Filip.

World Wide Web během 30 let zásadně změnil svět

Internet a PC

Až 78 procent držitelů má podle něj registrovanou jednu doménu, přičemž nejčastěji má doména devět znaků. Z hlediska obsahu jsou ze 41 procent využívány k firemní prezentaci.

Filip zároveň zdůraznil, že v loňském roce byl patrný stoupající trend domén zabezpečených technologií DNSSEC, který se zvýšil o dalších pět procent (na celkových 787 187). V pravidelném tempu roste i počet domén s podporou internetového protokolu IPv6. V rámci domény .CZ je přes IPv6 dostupných 32 procent domén.

O háčky a čárky Češi nestojí

V loňském roce se uskutečnil také v pořadí již sedmý průzkum, ve kterém tuzemští uživatelé opětovně rozhodli, že nestojí o zavedení systému Internationalized Domain Names (IDN), díky kterému by se v tuzemských internetových adresách mohla objevit diakritika.

Češi o háčky a čárky v internetových adresách nestojí

Internet a PC

Proti zavedení systému IDN se vyjádřilo 88 procent respondentů z řad organizací a 64 procent oslovených běžných uživatelů internetu. „Opakované odmítnutí IDN v doméně .CZ pro nás není překvapením. Průzkum mimo jiného také ukázal, že pro uživatele internetu není IDN tím, co by je vyloženě zajímalo a chtěli by řešit. Dotazovaní uvedli, že jsou pro ně důležitější témata, a to například internetová bezpečnost, ochrana na internetu nebo dostupnost kvalitního internetového připojení,“ konstatoval Filip.

Podle respondentů by zavedení IDN způsobilo zbytečný zmatek a chaos. Nejvíce se lidé obávali rizika překlepů a problémů při psaní doménových jmen v zahraničí. Naopak za hlavní výhodu považovali lepší srozumitelnost či přesnější rozlišení názvu webů.

Systém IDN se již v zahraničí používá, ale masivního rozmachu se zatím nedočkal. Příkladem mohou být weby różyczka.pl či háčkyčárky.cz.

Slovníček pojmů:
CO JE TO DNS?
Systém DNS (Domain Name System) funguje jako telefonní seznam pro internetové IP adresy. Umožňuje přiřadit k číselné IP adrese určitý symbolický název, tzv. doménové jméno, které si uživatelé snadno zapamatují a dokážou jej bez obtíží napsat např. do webového prohlížeče (vím, že česká firma se jmenuje XY, do vyhledávače zadám www.XY.cz). Prohlížeč se podobně jako telefon podívá do "seznamu", najde správný záznam, automaticky se připojí na IP adresu odpovídající doménovému jménu a stránku uživateli zobrazí.
CO JE TO DNSSEC?
DNSSEC je rozšíření systému doménových jmen (DNS), které zvyšuje jeho bezpečnost. DNSSEC poskytuje uživatelům jistotu, že informace, které z DNS získal, byly poskytnuty správným zdrojem, jsou úplné a jejich integrita nebyla při přenosu narušena. DNSSEC zajistí důvěryhodnost údajů získaných z DNS.
CO JE TO ODVR?
CZ.NIC ODVR jsou Otevřené DNSSEC Validující Resolvery, které jsou volně k využití místo standardních DNS resolverů, nabízených poskytovatelem připojení.
Zdroj: CZ.NIC

Reklama

Výběr článků

Načítám