Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křeček je nový ombudsman. Foldyna obvinil šéfa Člověka v tísni z vyhrožování

  13:57aktualizováno  18:03
Stanislav Křeček se stane novým veřejným ochráncem práv místo končící Anny Šabatové. Před tajnou volbou Sněmovnu ovládly emoce. Poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna nařkl šéfa humanitární organizace Člověk v tísni Šimona Pánka, že esemeskami vyhrožuje šéfům stran, když budou volit Křečka. Milion chvilek pro demokracii zase hrozí protesty v ulicích.
Nový ombudsman, bývalý poslanec ČSSD Stanislav Křeček

Nový ombudsman, bývalý poslanec ČSSD Stanislav Křeček | foto:  Petr Topič, MAFRA

Sdružení pohrozilo demonstracemi už před volbou. Loni Milion chvilek pro demokracii při protestech proti premiérovi Andreji Babišovi dokázal přivést na pražskou Letnou přes čtvrt milionu lidí.

Křečkovi, kterého navrhl prezident Miloš Zeman, je 81 let a byl zástupcem dosavadní ombudsmanky Šabatové. Dříve byl i poslancem za sociální demokracii. V druhém kole tajné volby ho podpořilo 91 poslanců ze 175, kteří hlasovali. Vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandra Schorma volilo 53 poslanců. 

V prvním kole tajné volby měl Křeček měl 66 hlasů, Schorm 47 hlasů a advokát Jan Matys 20 hlasů ze 179. To ještě nikomu ke zvolení nestačilo.

Sněmovnu rozbouřilo vystoupení poslance za ČSSD

Před volbou napadl poslanec sociální demokracie Foldyna šéfa Člověka v tísni Šimona Pánka. „Dozvěděl jsem se, že Šimon Pánek, představitel organizace Člověk v tísni, která údajně pomáhá lidem, posílá předsedům politických stran esemesky, ve kterých jim jaksi dává najevo, v podstatě jim vyhrožuje, že budou mít problémy, když budou volit Stanislava Křečka,“ prohlásil Foldyna, aniž by své nařčení jakkoli doložil.

„Já se domnívám, že to je výrazné ovlivňování takovéto silné organizace, která zčásti žije z cizích, zahraničních peněz, zčásti z peněz daňových poplatníků České republiky,“ řekl také poslanec zvolený za ČSSD.

Pánek: Žádné výhrůžné SMS neposílám

Šéf organizace Člověk v tísni Šimon Pánek se ohradil proti tvrzení Foldyny. „Já jsem s dětmi na horách a nikdy žádné výhrůžné SMS ani jiné výhrůžné zprávy neposílám. Tedy ani teď,“ vyjádřil se Pánek pro iDNES.cz. Připustil, že s politiky komunikuje.

Od Foldynových slov se v rozpravě distancoval místopředseda strany Ondřej Veselý. „Není to názor ČSSD. Ta si je plně vědoma, jakou práci odvádí Člověk v tísni v České republice i ve světě a s tím názorem nemáme nic společného, je to skutečně osobní názor pana Foldyny,“ řekl poslancům Veselý.

A podle ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Foldyna ukázal Foldyna, že má do sociálního demokrata daleko, protože organizace Člověk v tísni podle ní odvádí skvělou práci doma i v zahraničí.

Nevládní organizace Člověk v tísni se zastala Černochová

Nepřítomného Pánka i Člověka v tísni se zastala ve Sněmovně poslankyně ODS Jana Černochová. Žádala sociální demokraty i Foldynu, ať se omluví.

„Já bych chtěla vyzvat kolegy z ČSSD, aby se omluvili za slova, která tady řekl jejich kolega vůči Člověku v tísni. Já jako starostka jsem s nimi organizovala různé sbírky pomoci, skutečné pomoci. A to, že vy je takto bezprecedentním způsobem tady napadnete, aniž by se někdo z nich mohl obhájit a mohl vám říct, že vaše slova jsou lživá, tak to mi nepřijde úplně fér,“ řekla Černochová.

„Rozhodně nejsem nějaká velká fanynka neziskových organizací, ale Člověk v tísni je organizace, která má velmi dobré renomé. Když my poslanci přijedeme do jiných zemí, děkují za to, jakou pomoc Člověk v tísni v těchto státech organizuje. Tímto vás vyzývám tímto, abyste se jim omluvil,“ obrátila se poslankyně za ODS a starostka Prahy 2 i na Foldynu. Omluvy od poslance Foldyny se však nedočkala.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová prohlásila, že žádnou esemesku, o níž poslancům vyprávěl Foldyna, nedostala. „Je to klasický způsob dezinformační kampaně,“ řekla šéfka TOP 09. Esemesku od Pánka kvůli volbě ombudsmana nedostali ani předsedové ODS Petr Fiala, KDU-ČSL Marian Jurečka, STAN Vít Rakušan, KSČM Vojtěch Filip, ani nikdo z vedení Pirátů.

Lídr Trikolóry Václav Klaus mladší řekl, že chce úřad ombudsmana zrušit, ale než se tak stane, má podle něj úřad veřejného ochránce práv vést Křeček. „My jsme nechtěli volit nikoho, protože považujeme tento úřad za zbytečný, ale v České republice se rozmáhá takový nešvar, že se přestává ctít ústavní právo kandidovat do nějaké funkce a všichni se soustředí na to, útočit na nějakého jiného kandidáta,“ řekl Klaus mladší.

Před volbou TOP 09, lidovci i Piráti řekli, že podpoří Schorma, ODS deklarovala, že podpoří Matyse, STAN vybíral mezi dvěma kandidáty Senátu.

Hnutí SPD Tomia Okamury deklarovalo, že podpoří Křečka, stejně jako někteří komunisté a sociální demokraté. Poslanci ANO měli od klubu volné hlasování.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...