Hlavní obsah

Na Evropu se řítí další bouře s vichry a lijáky

Evropa se ještě nevzpamatovala z řádění tlakové níže Sabine a nad Atlantikem se tvoří další jménem Victorie, která dělá meteorologům vrásky, píše server týdeníku Focus. Bouři by měl provázet nejen vítr, jehož nárazy budou dosahovat síly orkánu, ale i lijáky.

Foto: Toby Melville, Reuters

Na Evropu se řítí další bouře.

Článek

Za neuvěřitelně rychlým přesunem tlakové níže z Atlantiku nad Evropu je velmi silné tryskové proudění, tzv. jet-stream. To se nachází ve vyšších hladinách atmosféry kolem 10 kilometrů nad zemí a výše. Proudění větru v těchto hladinách by mělo podle modelů dosahovat rychlosti 400 km/h.

Předpovědní modely počítají s extrémně nízkým tlakem vzduchu v srdci bouře Victoria. Výpočty se pohybují mezi 915 a 926 hektopascaly (hPa). Čím nižší je tlak v srdci bouře, tím silnější jsou nárazy větru.

Letadla ve větru vlála nad Heathrow, problémy hlásí i Praha

Evropa

Mimo tropy byl dosud nejnižší atmosférický tlak v srdci bouře 914 hektopascalů. Byl naměřen v roce 1993 u bouře Braer, která pustošila Skotsko. Na skotském ostrově North Rona dosahoval vítr v nárazech rychlosti 195 km/h.

Victoria by měla v sobotu ráno udeřit na Irsko a Skotsko, uvádějí britští meteorologové. Varují nejen před silným větrem, ale bouři by měly provázet i lijáky, které na mnoha místech země způsobí záplavy.

Parta idiotů, zuřil šéf záchranářů. Horu Ben Nevis chtěli zdolat během bouře v teniskách

Koktejl

Počasí v Česku by měla Victoria začít ovlivňovat až v neděli. „Zatím se nezdá, že by se měl opakovat scénář z vichřice Sabine, ale meteorologové budou vývoj dále upřesňovat,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Podle nynějších modelů by měl mít vítr v Česku v nížinách rychlost do 70 kilometrů a na horách kolem 90 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám