Trápí vás silná a bolestivá menstruace? Co radí gynekolog plus babské rady proti bolesti

Trápí vás silná a bolestivá menstruace? Co radí gynekolog plus babské rady proti bolesti

Menstruace provází ženy zhruba až polovinu jejich života, a tak je třeba umět si toto období zpříjemnit. V případě silné menstruace vždy navštivte lékaře. Při bolestech najdete pomoc v lékárně, ale i doma v kuchyni. Přečtěte si, co radí gynekolog a jak si můžete pomoci i sama.

Silná menstruace

Silná menstruace (hypermenorea) patří k nejčastějším potížím, s nimiž ženy míří do ordinací gynekologů. Silná menstruace je pojem dost subjektivní, protože každá žena vnímá svůj cyklus jinak. Ale objektivně o ní lze mluvit, když je cyklus kratší než 21 dní, trvá déle než 7 dní či je krevní ztráta větší než 80 mililitrů. To se těžko měří, ale když musíte vložku či tampon měnit každou hodinu až dvě, právě vás se silná menstruace týká.

Příčiny

Tomuto stavu je proto nutné věnovat pozornost, protože může být signálem závažných zdravotních komplikací. K těm méně závažným patří poruchy štítné žlázy, vysoký krevní tlak a polypy, k těm závažnějším příčinám pak krvácivé choroby, myomy či karcinom dělohy. Na vině může být i nepravidelná stavba dělohy a nepravidelné odlučování sliznice. Proto je třeba stav řešit, nejlépe s gynekologem.

Příčinou silné menstruace nemusí být vždy zdravotní problém, ale i tak jde o situaci, která dokáže ženy vyřadit na několik dní z běžného života. To může mít dopad na jeho kvalitu. Žena může trpět  pocity méněcennosti, snížené sebedůvěry a zvýšené nejistoty. Také problémy s hygienou mohou být velmi stresující, žena musí neustále myslet na výměnu menstruační pomůcky. Během menstruace trpí sexuální život, objevuje se i fyzické vyčerpání.

Bolestivá menstruace

Řada žen netrpí sice silnou menstruací, ale i tak jejich dny provázejí silné bolesti. Bolesti při menstruaci se nazývají dysmenorea. Rozumí se tím bolesti spojené s menstruačním krvácením, ty mohou nastupovat již dva až tři dny před menstruací, jsou lokalizované většinou v podbřišku, ale mohou vystřelovat i do zad či dolních končetin. Bolest bývá různě intenzivní a může být provázena pocitem na zvracení, zvracením, pocením, průjmy, častějším močením, nepříjemným zápachem potu, bolestmi hlavy až kolapsovým stavem.

Pomáhá hormonální antikoncepce

Snadný způsob k úpravě silné menstruace mají ženy, kterým nevadí užívat hormonální antikoncepci. Jednou z možností je zavedení hormonálního tělíska, které postupně uvolňuje malé dávky hormonů. Ty působí na děložní sliznici, která se postupně oslabuje, což vede ke slabší a slabší menstruaci. Někdy může dokonce vymizet úplně. MUDr. Martina Hourová z gynekologické ordinace na Praze 3 doporučuje nitroděložní systém s levonorgestrelem. Zkušenosti z praxe jsou podle ní dlouholeté a ženy, které měly či mají zkušenost s tímto systémem, bývají velmi spokojeny. Klasickou možností pak je hormonální antikoncepce v tabletkách. I s nimi se menstruační krvácení postupně oslabí, výhodou je, že cyklus je pravidelný. 

Pomoc bez hormonů

Hodně žen však v současné době hormonální antikoncepci odmítá. I když je to stále nejspolehlivější způsob, jak se chránit před nechtěným početím, důvodů k opatrnosti je mnoho. Má-li žena sklony k obezitě, křečovým žilám, je kuřačkou či trpí cukrovkou, epilepsií, onemocněním jater, neléčeným vysokým krevním tlakem a dalšími nemocemi, užívání hormonální antikoncepce není bez rizika.

Pokud se žena rozhodne hormony neužívat, je řešení silné menstruace složitější. Existuje několik babských rad, které je možné vyzkoušet.

Citronová šťáva

Týden před začátkem menstruace je čas začít pít ráno a večer vodu s citronem. Do třech deci vlažné vody je třeba vymačkat celý citron a nápoj vypít.

Bylinkové čaje proti silné menstruaci

Účinným pomocníkem mohou být bylinky, na ženské potíže jich funguje hned několik a nejlepší může být jejich kombinace. Čajová směs na silnou menstruaci obsahuje:
jednu lžičku sušené hluchavky, šalvěje a kontryhele. Přelijeme třemi deci vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Čaj je dobré pít dvakrát denně po dobu šesti týdnů.

Je možné si namíchat i směs  na nadměrné krvácení, která se skládá z kontryhele, řebříčku, měsíčku, šalvěje, od každé byliny jednu lžičku. Zalijte třemi deci vroucí vody a nechcete 10 minut louhovat. I tento čaj je dobré pít dvakrát denně po dobu šesti týdnů.

Skvělou bylinkou může být i tymián. Čerstvé listy se louhují 10 minut a popíjí dvakrát denně. Pomáhá i tymián sušený, třeba jako koření do oblíbených jídel. Jako koření i jako šťávu můžete užívat i petržel, která dokáže významně snížit množství krvácení během menstruace. Je dobré ji užívat během prvních tří dnů menstruace.

Studený obklad

Když svůj podbřišek ochladíte, stáhnou se cévy, čímž dojde ke snížení průtoku krve. Bříško si ochladíte zeleninou vytaženou z mrazáku nebo ledovými kostkami zabalenými v igelitovém sáčku. Obojí zakryjte ručníkem a položte na břicho, nechte působit 15–20 minut. Opakovat můžete každé čtyři hodiny. Ostatně i stopové prvky pomáhají při silné menstruaci, hořčík například pomáhá regulovat tok krve během menstruace, stejně jako železo.

Doplňujte si vitaminy a minerály

Silné krvácení z těla leccos vyplaví, často i pro život důležité látky. I proto je důležité doplnit důležité látky. Jde například o železo, zinek, nenasycené mastné kyseliny a vitaminy skupiny B. 

VIDEO: Jak pomoci menstruaci pomocí bylinek? 

Doporučujeme

Články odjinud