13.2.2020 • 09:37

Bouwmeesterův návrat na led? Mohlo by to skončit smrtí, říká odborník

Vstoupit do diskuse
0

Včera zasáhla sportovní svět smutná zpráva. Hokejový obránce Jay Bouwmeester z týmu St. Louis Blues při utkání NHL na ledě Anaheim Ducks utrpěl srdeční zástavu. Ačkoliv je díky včasnému zásahu lékařů jeho stav stabilizovaný, podle českého odborníka by o návratu na led raději uvažovat neměl.



Šestatřicetiletý Kanaďan se zhroutil na střídačce ve 13. minutě během přerušené hry, když se natahoval pro pití. Bouwmeestera přitom netrápily žádné zdravotní obtíže a v NHL je dokonce držitelem jedné z nejdelších sérií bez vynechaného zápasu: nastoupil k 737 utkáním v řadě. Co tedy stojí za srdeční příhodou železného muže ze St. Louis?

VIDEO: Takhle vypadal Bouwmeesterův kolaps

Podle kardiologa Petra Neužila může za kolaps nejspíše dlouhodobé onemocnění srdce, které lékaři u hráče nedokázali dříve diagnostikovat.

„Drtivá většina případů náhlé srdeční smrti u sportovců je způsobena maligní komorovou arytmií, a to nejčastěji fibrilací komor, při které se srdeční svalstvo začne nekoordinovaně stahovat. Důvodem jejího vzniku není u sportovců na rozdíl od běžné populace akutní infarkt myokardu. Příčinou bývají různé formy kardiomyopatie, což je geneticky podmíněné postižení srdečního svalu,“ říká profesor Neužil.

Vrcholový sport je riziko

Onemocnění srdce bývají spíše doménou starších lidí s mnoha dalšími zdravotními obtížemi. Bohužel se však nevyhýbají ani mladým sportovcům. Příkladem může být smrt cyklisty Jimmyho Duquennoye, který zemřel ve věku 23 let. Profesionálního belgického závodníka postihla zástava srdce náhle, když byl doma. Podle profesora Neužila jsou tito vrcholoví sportovci ohroženi daleko více než běžná populace

„Náhlá srdeční smrt se u vrcholových sportovců vyskytuje oproti běžné populaci asi dva a půl krát častěji. Je to způsobeno například extrémní zátěží organizmu, poruchou minerálového hospodářství nebo dehydratací. Sportovci jsou sice pohybově aktivní, avšak v jejich případě jde o extrémní přetížení, které lze v řadě případů považovat za superzdravé jen stěží,“ vysvětluje Petr Neužil, proč jsou vrcholoví sportovci zástavou srdce ohroženi více než jiní lidé.

Návrat na led? Musí si uvědomit životní priority

Celá situace okolo Bouwmeestera měla šťastný konec. St. Louis potvrdilo, že díky včasnému zákroku doktorů byl ikonický zadák ve stabilizovaném stavu převezen do nemocnice. Hýbe všemi končetinami, komunikuje s lékařským personálem. Ačkoliv St. Louis stále doufá v jeho brzký návrat na led, podle profesora Neužila by to pro hráče bylo velkým rizikem.

„Fyzická zátěž je spouštěčem těchto život ohrožujících arytmií a je vždy těžkou otázkou, zda je možné vrátit se do vrcholového sportu. Je potřeba si uvědomit životní priority. Někteří si zajisté budou pamatovat případ basketbalisty NBA Reggie Lewise z týmu Boston Celtics. Ten v dubnu roku 1993 během skórování zkolaboval. Lékaři tehdy špatně určili, že se jedná o neurologickou příčinu bezvědomí. Hned v červenci téhož roku hráč zemřel během zápasu přímo na palubovce na zástavu srdce,“ varuje kardiolog Petr Neužil před možným návratem k vrcholovému sportu.

Jak je na tom Bouwmeester teď?

Šestatřicetiletý zadák zůstává v Anaheimu v nemocnici na pozorování. „Momentálně podstupuje sérii testů, které mají určit, jak a proč se to stalo, ale všechno zatím vypadá dobře," uvedl manažer St. Louis Doug Armstrong v prohlášení.

V nemocnici kamaráda navštívil i kapitán týmu Alex Pietrangelo, než se mužstvo přesunulo k dalšímu zápasu do Las Vegas. „Bude těžké hrát, ale mluvili jsme s Jayem a je v dobré náladě. Ulevilo se nám. Zůstali jsme přes noc, nechtěli jsme odjet, než bude jasné, jak mu je," řekl Pietrangelo.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}