Hlavní navigace

Samsung Galaxy S20 je zde, USA léta špehovaly přes Crypto, krach tvůrce Androidu

14. 2. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Budou mít MacBooky procesory AMD? Příkazový řádek pro GitHub. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Spojené státy a tehdejší Západní Německo po desítky let dokázaly špehovat řadu zemí, a to skrze produkty švýcarské šifrovací společnosti Crypto AG. V rozsáhlém textu to rozebírá Washington Post. V současné době se rozjelo vyšetřování.

Na tuto situaci zareagovalo čínské HuaweiWall Street Journal přišel se zprávou, že americká vláda nemá důkazy k tomu, že Huawei může přistupovat k telekomunikačním sítím. „Jak dokazuje případ Edwarda Snowdena, USA skrytě přistupovaly k telekomunikačním sítím na celém světě a špehovaly ostatní země po relativně dlouhou dobu. Zpráva publikovaná tento týden v deníku Washington Post, která pojednává o tom, jak CIA po desetiletí používala šifrovací firmu ke špionáži ostatních zemí, je toho pouze dalším důkazem. Americká obvinění, že Huawei používá zákonný odposlech, jsou pouze kouřovou clonou a nejsou založená na žádné formě logiky přijímané v oblasti kybernetické bezpečnosti. Huawei nikdy skrytě nepřistupovala a nebude přistupovat k telekomunikačním sítím. Ani k tomu nemá prostředky. Deník Wall Street Journal si je vědom, že americká vláda nemůže předložit žádné důkazy, kterými by podpořila svá obvinění,“ uvedl čínský podnik v prohlášení.

Za pozornost stojí i to, že americké bezpečnostní obavy z Huawei jsou až takové, že se z tamních vysoce postavených kruhů začíná ozývat, že by vláda USA měla koupit silné podíly v evropských telekomunikačních firmách Ericsson nebo Nokia.

Samsung oficiálně představil vlajkové lodi Galaxy S20, S20+ a S20 Ultra. Displeje mají obnovovací frekvenci 120 Hz a pohybují se v úhlopříčkách 6,2, 6,7 a 6,9". Fotoaparáty zvládají natáčet 8K video a mají stonásobný zoom, k dispozici jsou i 5G varianty. Kompletní specifikace najdete zde. S20 u nás startuje na 22 990 korunách, S20+ na 25 990 a S20 Ultra 5G na 34 990 korunách. Novinkou je i Galaxy Z Flip, tedy již druhý model Samsung se skládacím displejem. Cena je 38 990 korun.

Firma Essential oznámila definitivní konec. Šlo o projekt tvůrce Androidu Andyho Rubina, který se snažil vytvořit nové typy chytrých telefonů. Vůbec první Essential Phone byl ale prodejně neúspěšný a další projekty už nevyjdou. Telefonu také tento měsíc končí podpora. Startup na investicích získal stovky milionů dolarů.

Microsoft zveřejnil sadu nástrojů pro vývoj aplikací na Windows 10X. To je upravená verze desítek pro dva samostatné (a zároveň propojené) displeje. Microsoft sám chystá Surface Neo a s podobnými formáty přijdou i jeho tradiční OEM partneři.

Počítače Mac od Applu by se mohly dočkat nasazení procesorů od AMD. V některých betaverzích operačního systému macOS Catalina byly nalezeny části kódu, které zavádí podporu pro Ryzeny, a zejména pak APU variant AMD. Apple podporu oficiálně nepotvrdil. Z dřívějších úniků je ale jasné, že se snaží posunout směrem od Intelu, který používá po ukončení Power PC, a chtěl by i v počítačích nasadit ARM.

Broadcom představil nový mobilní Wi-Fi 6E čip, který využívá 6GHz spektrum a zvládnout by měl více než 2 Gb/s. BCM4389 by se měl začít objevovat v high-end modelech chytrých telefonů nebo headsetech pro AR/VR.

Slovensko vybuduje Národné kompetenčné centrum pre vysokovýkonné počítanie, na které bude mít k dispozici 3,2 milionu eur. Slovenské firmy a vědci získají přístup k národnímu superpočítači, jehož parametry prozatím nejsou známé. Slovensko se zároveň připojilo k EuroHPC, což je evropská snaha o vybudování sítě superpočítačů (až exaFLOPS) a konkurovat tak Číně a USA. Česko je jedním z prvních členů a na nový superpočítač v Ostravě má 15 milionů eur.

GitHub představil nový nástroj umožňující pracovat s příkazovým řádkem. GitHub CLI nebo také gh je možné prozatím zkoušet v betaverzi. K dispozici jsou verze pro Windows, macOS a Linux. Manuál je zdekódy pak tady.

Apple se připojil k FIDO Alliance. Ta se snaží bojovat s hesly na internetu a používat místo nich WebAuthn. Apple už s tímto standardem nějakou dobu experimentuje. Situaci více rozebírá ZDNet.

RIPE Atlas vydává softwarové sondy, které lze nasadit pro měření sítě, a to i tam, kam není možné dát sondy hardwarové. Těch je v současné době v chodu více než 11 tisíc. Kód je jako open source k dispozici na GitHubu.

Vyšel prohlížeč Firefox 73, který opravuje některé chyby a upravuje práci se zoomem. Novinky pro vývojáře lze prohlížet zde.

Google v poslední době odstranil přes 500 škodlivých rozšíření z Chrome Web Storezjistil průzkum. Byly mezi nimi i nástroje zneužívající známé značky jako Dell, eBay a podobně.

Microsoft zpřístupnil betaverzi služby xCloud také pro iOS, doposud byla pouze pro Android. Projekt xCloud je streamování her z cloudu a o Apple verzi lze zažádat v TestFlight.

Společnost Vantage Data Centers kupuje firmu Etix Everywhere a chce rozšiřovat svá datacentra také v Evropě. Nové objekty se mají objevit v Berlíně, Frankfurtu, Miláně, Curychu a Varšavě. Cena za akvizici nebyla zveřejněna, do evropských datacenter mají jít ale dvě miliardy dolarů. Vantage také získal novou investici ve výši 800 milionů dolarů, píše TechCrunch.

Česká pobočka francouzské IT firmy Atos má nového šéfa, stal se jím Vladek Šlezingr. Ten v minulosti mimo jiné vedl tuzemské IBM. Atos je jedním ze silných světových výrobců superpočítačů, dodal i poslední menší model do IT4Innovations v Ostravě.

V rámci národního superpočítačového centra IT4Innovations a Moravskoslezského inovačního centra vzniká Digitální inovační hub Ostrava (DIH). Zájemcům má pomáhat s digitálními projekty a aktivitami.

Nejlepším telekomunikačním startupem v Česku je SimpleCell. Tedy alespoň podle nového žebříčku Valuer, který vybral jeden nejlepší projekt z většiny evropských zemí. SimpleCell provozuje zdejší a slovenskou IoT síť Sigfox. Na Slovensku zabodoval CulCharge.

Facebook koupil dva britské AI startupyScape Technologies se soustředí na počítačové vidění a Deeptide pak stojí za open source nástrojem Atlas ML.

Tipy C

Čínský Alibaba Cloud v poslední kvartálu vygeneroval tržby 1,53 miliardy dolarů. Nedosahuje tak na čísla AWS a Azure, meziročně si ale připsal růst 62 procent a nadále je největším cloudem na domovském trhu v Číně.

Infosys za 250 milionů dolarů kupuje firmu Simplus. Ještě více se chce zaměřit na konzultace a integrace Salesforce.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).