Big Brother / Foto: glasseyes view on flickr

Nominace na Ceny Velkého bratra: Úniky citlivých dat, sledování veřejnosti a rozpoznávání obličejů

Napsal/a Robert Malecký 14. února 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Na začátku března budou v Praze rozdány ceny pro největší narušitele soukromí za rok 2019 – Big Brother Awards. Ti nejvlezlejší slídilové se utkají o čtyři anticeny, udělena bude i pozitivní cena za ochranu soukromí. Z nominací je zřejmé, že i v loňském roce pokračoval trend zásahů do soukromí pomocí automatizovaných systémů, jako je třeba rozpoznávání obličejů.

Ceny Velkého bratra budou letos v Česku uděleny popatnácté. Vítěze pořadatelé oznámí ve středu 4. března v pražském Cross Clubu.

„Letošní rok byl v nominacích oproti letům předchozím určitě bohatší, pokud jde o průšvihy soukromého sektoru. V oblasti veřejné správy se celá řada nominací týkala využívání rozpoznávání obličeje při kamerovém sledování, a s tím i zásadní proměny sledování veřejného prostoru, což je zjevně otázka, která veřejnost zajímá,“ říká právník Jan Vobořil z pořádající organizace Iuridicum Remedium.

Data, data, data…

Slova o přešlapech soukromého sektoru mají odraz ve dvou vyhlašovaných kategoriích. Řada firem, nominovaných na Úředního slídila má šanci „uspět“ i v kategorii „Dlouhodobý slídil“.

Konkrétně mezi nominovanými najdeme společnosti Avast za prodej citlivých osobních dat uživatelů antiviru nebo Mastercard, která sponzoring hudebních festivalů podmiňuje nedostupností hotovostních plateb.

Společnost STEM/MARK se mezi nominované dostala za nákup nelegální databáze dat uniklých od společnosti T-Mobile, Hello Bank za neoprávněné uchovávání biometrických podpisů a Pražská energetika za nahrávání komunikace na přepážkách.


Big Brother Awards jsou v Česku vyhlašovány od roku 2005.
Podívejte se na přehledný seznam vítězů minulých ročníků.

Kompletní seznam letošních nominací pak najdete zde.


V kategorii Úřední slídil budou porotci vybírat mezi Ministerstvem vnitra a Bezpečnostní informační službou. V obou případech jde o sledování – ministerstvo dostalo nominaci za návrh změny trestního řádu umožňující využívání důkazů získaných zpravodajskými službami policií v trestních řízeních a shromažďování citlivých údajů o lidech bez jasného účelu, kontrarozvědka pak za oprávnění vytvořit databázi digitálních fotografií a agendových identifikátorů dle novely zákona o zpravodajských službách.

Anticenu za Výrok Velkého bratra si může odnést například předseda KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip za své výroky ke kauze Huawei…

„Podívejte se, to máte, jako když máte stůl, to je ten hardware, to je to železo, to je nějaké zařízení, a pak je software, to jsou papíry na stole a ty papíry si přece děláme my, to nám nedělá žádná firma. Prosím vás, to bylo tak směšné od začátku, že mi to připadalo opravdu nedůstojné tak vysokých úředníků státu.“
(Český rozhlas Plus, 25. ledna 2019)

… nebo ministr vnitra Jan Hamáček za výrok související s požadavkem policie na zavedení kamerového systému s rozpoznáváním obličejů:

„Rozhodně pražská policie nic nespouští, pouze navrhla pražskému magistrátu, aby se o tom zahájila diskuse.“
(Pražský deník, 21. listopadu 2019)


Kdo „uspěl“ loni? Kompletní přehled Cen Velkého bratra 2018

Dlouhodobý slídil – Facebook

(zdůvodnění zde)

Úřední slídil – Finanční správa ČR

(zdůvodnění zde)

Firemní slídil – iRobot

(zdůvodnění zde)

Výrok Velkého bratra – Petr Stuchlík

(zdůvodnění zde)

Pozitivní cena Edwarda Snowdena – BEUC


Pozitivní cenu, která nese jméno Edwarda Snowdena, si letos může odnést například město Praha za odmítnutí zavedení kamerového systému s rozpoznáváním obličejů nebo demonstranti z Hongkongu za kreativitu při obraně proti sledovacím technologiím.

Vyhlášení proběhne 4. března v 10 hodin v kavárně Clubu Cross v pražských Holešovicích, večer se na stejném místě koná pro veřejnost Big Brother Afterparty, kam jsou zváni všichni zájemci o téma soukromí a sledování.

 


Poznámka redakce: Zakladatel zmíněné společnosti Avast Pavel Baudiš je jako soukromá osoba jedním z dárců přispívajících Ústavu nezávislé žurnalistiky, vydavatele projektu HlídacíPes.org. Členem poroty Cen Velkého bratra je už několik let autor tohoto článku Robert Malecký, letos se kvůli potenciálnímu konfliktu zájmů práce poroty neúčastnil. HlídacíPes.org je nadále mediálním partnerem Cen Velkého bratra.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)