Holec: Chvilkaři jdou znovu ven. Letnou by si už měli pronajmout na stálo

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Po krátké pauze jsou zpět. Spolek Milion chvilek pro demokracii jde znovu do ulic. Tentokrát kvůli Stanislavu Křečkovi, kterého poslanci zvolili ombudsmanem. „Ochráncem veřejných práv se stal člověk, který naprosto popírá smysl této instituce. Poškodí to tisíce lidí,“ soudí parta kolem Mikuláše Mináře, která to považuje za další příznak rozkladu a privatizace státu.

 

Ponechám nyní stranou, jakým ombudsmanem Křeček bude. To jako vždy ukáže až čas. Co naopak víme bezpečně už teď, je, že sami sebou „vyvolení“ chvilkaři stále víc „zabrušují“ do politiky. Po premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi či ombudsmanovi si teď do svého „dohledového“ portfolia přibrali mimochodem i volbu členů rad České televize a Českého rozhlasu, takže to přestává být legrace. 

Volba ombudsmana je ale největší ironie. Mináře a spol. zjevně zase tak moc nezajímala až do té chvíle, kdy Deník N napsal, že šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek doporučil kolegům z klubu volit právě Křečka a že jim při cvičném hlasování vyšel jako vítěz. Faltýnek sice nejen v České televizi řekl, že v ANO tentokrát mají volné hlasování, ale „chvilkaři“ už byli v pozoru. „Pokud poslanci hnutí ANO skutečně zvolí v zájmu trojice Babiš-Faltýnek-Hrad ombudsmanem Stanislava Křečka, popřou tím smysl a účel celé této instituce,“ napsali krátce před volbou.

Dostál: Volba ombudsmana – ještě větší komedie, než jste čekali

sinfin.digital