Koronavir snížil prodeje Volkswagenu, ztratila i Škoda Auto

Čínská továrna Volkswagenu ve městě Fo-šan

Čínská továrna Volkswagenu ve městě Fo-šan Zdroj: Volkswagen AG

Vozy Volkswagen připravené k exportu v německé přístavu Emden
Vozy Volkswagen připravené k exportu v německé přístavu Emden
Vozy Škoda připravené na export
Vozy Škoda připravené na export
Vozy Škoda připravené na export
9
Fotogalerie

Německému automobilovému koncernu Volkswagen v lednu meziročně klesl odbyt o 5,2 procenta na 836 800 vozů. Důvodem byl zejména více než desetiprocentní propad v Číně, kde se automobilový průmysl potýká s negativními důsledky epidemie nového typu koronaviru. Také česká dceřinná fima Volkswagenu, společnost Škoda Auto, zaznamenala pokles - v lednu dodala zákazníkům 87 200 aut, což je o 15 procent méně než loni v lednu. Jak si Škoda Auto vedla přímo v Číně, skupina neuvedla.

Odbyt Volkswagenu v Číně se v lednu meziročně snížil o 11,3 procenta na 343 400 vozů. Čína je největším automobilovým trhem světa i největším odbytištěm koncernu Volkswagen.

Čtvrteční údaje čínského svazu výrobců automobilů (CAAM) ukázaly, že celkový prodej osobních aut v Číně se v lednu kvůli dopadům epidemie koronaviru propadl o 20 procent na 1,61 milionu vozů.

„Čínský automobilový trh v letošním prvním pololetí kvůli koronaviru pravděpodobně klesne o více než deset procent,“ uvedl jeden z představitelů CAAM, který si nepřál být jmenován. Celoroční pokles by se podle něj mohl pohybovat kolem pěti procent, pokud se ovšem do dubna podaří dostat epidemii pod kontrolu. Začátkem roku přitom CAAM letošní pokles odhadoval pouze na dvě procenta.

Vloni prodej aut v Číně už druhým rokem za sebou klesl. Poptávku podkopal pomalejší růst ekonomiky, ke kterému přispěl mimo jiné obchodní spor mezi Pekingem s Washingtonem.

Odbory automobilky Škoda Auto se obávají, že koronavirus v Číně ohrozí podnikání firmy. Čína je pro mladoboleslavskou automobilku největším světovým trhem. Loni však firma na čínském trhu dodala zákazníkům o 17 procent aut méně. „Další pokles v souvislosti s epidemií není podle odborů žádoucí,“ uvedl ve čtvrtek týdeník Škodovácký odborář.