Hlavní obsah

Arvéd sloužil nacistům i StB. Film o něm dostal rekordní dotaci

Novinky, Stanislav Dvořák

Rada Státního fondu kinematografie podpořila dalších deset filmů. Jsou mezi nimi historická dramata, žánrové snímky i pohádka. Ve čtyřech případech jde o debuty.

Tvůrci se inspirovali postavou doktora Jiřího Arvéda Smíchovského, který byl konfidentem nacistického i posléze komunistického režimu.

Článek

Nejvyšší podporu (11 milionů Kč) letos dostal film Arvéd debutujícího režiséra Vojtěcha Maška. V hlavních rolích mají hrát Saša Rašilov, Michal Kern, Martin Pechlát a Jaroslav Plesl.

Podle tvůrců jde o „psychologicko-mystický thriller” a „variaci na faustovské téma”. Film je inspirován osudy skutečné postavy doktora Jiřího Arvéda Smíchovského, který byl konfidentem nacistického i posléze komunistického režimu a vyznavačem okultních věd. Scénář napsal Vojtěch Mašek spolu s Janem Poláčkem.

Podporu 9,5 milionu Kč dostalo rodinné drama odehrávající se v roce 1968 Konec světa režiséra Ivana Zachariáše. Ten má za sebou velmi úspěšné série Pustina a Bez vědomí pro HBO.

Státní fond podpořil film o Mašínech, kteří se za komunismu prostříleli na Západ

Kultura

Po 8 milionech získaly projekty 1919 a Amerikánka. První je historické válečné drama režiséra Tomáše Hoffmana, o českých legionářích na Sibiři. Měli by v něm hrát Martin Hoffman, Ondřej Vetchý, Hynek Čermák nebo Michal Dlouhý. Amerikánka byla původně divadelní inscenace o dívce, která prošla dětským domovem, pěstounskou péčí i pasťákem. Natočí ji režisér Viktor Tauš.

Klasickou pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký s Ivanem Trojanem plánuje režisér Jiří Strach. Scénář napsal Marek Epstein. Získali podporu 6 milionů Kč. Režisér seriálů Autobazar Monte Karlo a Pěstírna Andy Fehu dostal 5,5 milionu na hororovou komedii Krvavá nevěsta.

Drama s prvky gangsterky Tři týdny pod mořem debutujícího režiséra a scenáristy Martina Kuby podpořila Rada částkou 5,5 milionu, thriller Úpal režiséra Štěpána Vodrážky částkou 4,5 milionu korun a historické romantické drama Služka režisérky Mariany Čengel Solčanské dostalo 4 miliony Kč. Hudební film Nikola Šuhaj, příběh lásky, směšnosti a smrti Vladimíra Morávka dostal 2 miliony Kč.

V roce 2019 dostal rekordní dotaci 15 milionů Kč film o bratrech Mašínech.

Reklama

Výběr článků

Načítám