metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 10 °C

Čtvrtek 18. dubna 2024. Svátek má Valérie

Spím už jen pět hodin denně, říká členka projektu Tatra kolem světa 2

  14:52
Společně s Markem Havlíčkem a Petrem Holečkem založila spolek CzechOverland, pod který spadá projekt Tatra kolem světa 2. Právě tím poslední týdny a měsíce Kateřina Božková žije téměř nonstop. V rozhovoru pro Metro se rozpovídala o tom, co všechno musí zvládat a jak dlouho ze tří let bude na cestách.

Další 1 fotografie v galerii
Kateřina Božková je důležitou součástí týmu. | foto: Archiv

Jaká pro vás byla dvouletá expedice kolem světa, kterou jste absolvovala s partnerem Markem Havlíčkem? Co jste si z cesty odnesla?
Cesta kolem světa pro mě byla zkušeností a velkou životní lekcí. Ono se řekne, že cestování v obytné dodávce je pohádková záležitost. Ne vždy tomu tak ale je, čemuž jsem moc nevěřila, dokud jsem to nezažila. Příkladem může být moje první zapadnutí a vyprošťování auta. Bylo to v horách v Kyrgyzstánu, ve výšce kolem 3500 metrů nad mořem. Klikaté zatáčky, úzké cesty a silný déšť. Do cesty se nám ze svahu sesunula hromada bahna a kamení. Auto zůstalo stát a nemohli jsme vyjet. Půda se pod námi sesouvala. Nevěděla jsem, co dělat, a měla jsem strach – z nebezpečí a z neznáma. Vyprostit se nám povedlo, ale mně se dlouho nedařilo na tenhle zážitek zapomenout, i když podobných pastiček jsme během těch dvou let zažili ještě mnoho. Tahle výprava mne naučila přemýšlet jinak, a hlavně jednat rychle a efektivně v krizových situacích.

Jeli jste s upraveným hasičským autem, dá se porovnat se současnou Tatrou?
Porovnat se dá snad všechno. Ale ne vždy jde o rovnocenné srovnávání. V případě obytného Mercedesu 410D a Tatry 815 by šlo o srovnávání jablek a hrušek. Každé má svá pro a proti. Svůj domek na kolech, kterému jsme říkali Bublinka, jsem si zamilovala. Ráda bych s ní ještě vyrazila, ale protože teď se bude jezdit Tatrou, tak asi půjde Bublinka do světa.

Odjezd expedice

22. 2.

Tatra vyjíždí s posádkou na cestu příští sobotu v 8.02 z Kokořína. V Praze odjede od Rudolfina ve 14.22. Po D1 zamíří na Moravu. Z Brna má Tatra odjet ve 20.22 ze Svoboďáku.

Co všechno v poslední době musíte obstarávat pro Tatru kolem světa 2?
Všechno. Přípravy finišují a s nimi se objevují stále nové výzvy – koordinace členů výpravy, víza, letenky, spolupráce s partnery projektu – hlavně na nic nezapomenout. Práce je hodně, ale na projektu dělám se super lidmi a jako tým to všechno zvládneme a v sobotu 22. února odstartujeme tříletou cestu kolem světa. Mezi moje úlohy patří: sociální sítě, mediální obsah, PR, komunikace s dočasnými členy, dohled nad plněním závazků, které máme vůči našim partnerům, administrativa, pomoc při práci během stavby Tatry, psaní textů a korektury, e-mailová komunikace. Jde o neziskový full-time job s nekonečnými přesčasy.

Co z toho je nejtěžší a sehnali jste dost peněz za celou expedici?
Z mé strany je nejtěžší práce s časem. Projekt Tatra kolem světa 2 mi zabírá prakticky všechen čas, a to nejen volný. Moje dny v posledních několika měsících vypadají takto: Budíček v šest, e-maily pro projekt, u toho rychlá káva a cesta do práce. Po práci rychlý oběd a opět usedám k projektu Tatra kolem světa 2. Jdu spát až kolem jedné. A v šest zase vstávám. Financování projektu je kapitolou samo o sobě. Do expedice jsme dali vlastní prostředky, plus se nám podařilo navázat spolupráci s firmami, které se staly našimi partnery. Podstatnou částí financování jsou pak lidé, kteří s námi na palubě Tatry projedou svět. Jsme otevřená expedice a lidé se mohou na úsek cesty připojit a svým příspěvkem na náklady nám pomáhají s financováním.

Tatra na Holiday World

  • Členové expedice zamíří také na cestovatelský veletrh.
  • Letošní Holiday World se koná na PVA Expo v Letňanech ode dneška do neděle.
  • Tatra bude po celý víkend k vidění v hale 6. Marek Havlíček a Petr Holeček se představí na hlavním pódiu zítra ve 14.00 a v neděli v poledne.

Kolik času z těch tří let, co bude expedice trvat, strávíte přímo ve voze? Budete psát blog, jako při své první dlouhé cestě?
Jednu třetinu času určitě. Dál se uvidí podle situace. Kdo ví, kam mě to za pár měsíců dostane. Třeba si udělám papíry na velké auto a projedu další dvě etapy za volantem. No, to se asi úplně nestane, ale k cestování mám hodně blízko a na palubě Tatry budu tak často, jak jen mi to okolnosti dovolí. Psát zase určitě chci a budu. Otázkou je, jestli to bude na můj blog. V plánu je psaní deníčků z výpravy, možná vznikne i kniha.

Jak složité bylo dopředu naplánovat, kde přesně by měla posádka zrovna být?
Plánování hrubého itineráře jsem si užila, vracela jsem se v myšlenkách do míst, která jsem během své první expedice navštívila. Každopádně hlavním plánovačem byl v tomto směru Marek, který umí dobře zvážit pro a proti snad ve všech situacích. Protože chceme zprostředkovat lidem skutečnou expedici, podrobnější plán cesty plánujeme přímo s nimi. Jsme tým, a tak se k sobě i chováme. Přestože plán máme, nechali jsme i rezervy, a to z důvodu, že když třeba někde na Sibiři potkáme milé lidi, rádi si od nich necháme doporučit místo, kde vaří ten nejlepší boršč. A přesně o tom dle mě cestování je – člověk musí být otevřený všemu, co ho potká.

Našly se filmy z původní expedice, co to pro vás jako členy té nové znamená a co jste v nich objevili?
Když jsem se před rokem dozvěděla, že se našly filmy z výpravy z konce 80. let, měla jsem pochopitelně radost. Jedním z našich cílů je totiž oživit tehdejší skoro zapomenutou expedici Tatra kolem světa z let 1987–1990. Radost měl i Stanislava Synek, jediný dosud žijící člen původní expedice, který se stal naším patronem. Díky projektu Tatra kolem světa 2 se oprášila celá řada vzpomínek na třicet let opomíjenou cestu. Díky tomu můžu s radostí říct, že jeden z hlavních cílů Tatry kolem světa 2 je splněn. Filmy jsou k vidění ještě dnes na webu Radiožurnálu. 

Autor: Pavel Urban Metro.cz

Hlavní zprávy

Při hezkém počasí jsou dlahy na úrazovce denní chléb. Napilno mají nemocnice u cyklostezek

vydáno 17. dubna 2024  14:52

Prim hraje v těchto dnech venku spíš aprílové počasí. Kolařská sezona ale už vypukla naplno. Napilno mají prodejny, servisy i lékaři. S teplým počasím už...  celý článek

Potravina budoucnosti? Čeští vědci vylepšují jedlý hmyz. Krmí ho mrkví a špenátem

vydáno 17. dubna 2024  10:59

Červi, fuj. Takto asi vypadají reakce některých Čechů, když vidí na nejrůznějších food festivalech stánky s jedlým hmyzem. I když se může zdát, že Češi...  celý článek

Den, kdy se do Československa vplížila šedivá a nehybná normalizace

vydáno 17. dubna 2024  5:30

Před 55 lety nahradil Alexandra Dubčeka všehoschopný Gustáv Husák. Socialismus s lidskou tváří vystřídal socialismus s husí kůží. Život v Československu...  celý článek

Rozjíždějí mejdany v metru. Někdy se cestující zapojí, jindy je ve vagonu trapné „ticho“

vydáno 16. dubna 2024  16:10

Radek Lembacher dělá marketing, Vašek Komárek zase pracuje na Rádiu Impuls. Jejich společnou vášní je karaoke. Pro veřejnost ho pořádají v Elpíčku na...  celý článek