Kryptograf týdne: Ether vstoupil do roku velkých změn ještě lépe než bitcoin

Ether

Ether Zdroj: profimedia

Kryptoměny E15
2
Fotogalerie

Nastartování růstu ceny bitcoinu probudilo celý trh kryptoměn. Ether, virtuální mince s druhou nejvyšší tržní hodnotou, dokonce svým cenovým skokem bitcoin zastínil. Aktuální zajímavost etheru lze hledat, podobně jako v případě v bitcoinu, v analýze jeho fundamentů.

Od začátku letošního roku vzrostla hodnota bitcoinu o zhruba padesát procent, v případě jeho nejbližšího konkurenta je ale nárůst devadesátiprocentní. Cena jednoho etheru se v tomto týdnu dostala nad 250 dolarů. A ti největší optimisté oživují vzpomínky na cenovou bublinu roku 2017. Během něj vzrostl kurz bitcoinu dvacetkrát, ale v případě etheru sedmdesátkrát.

Doba však pokročila, postavení bitcoinu ve světě kryptoměn se jeví nadále dominantně. Přestože hodnota etheru v poslední době roste rychleji než bitcoinu, stále dosahuje jen zhruba dvou procent kurzu nejrozšířenější virtuální měny.

Hodnotu etheru žene vzhůru mimo jiné zpráva agentury Reuters z končícího týdne, podle které chce americká banka JP Morgan převzít blockchainový start-up ConsenSys a sloučit ho se svou divizí zaměřenou na digitální měny.

ConsenSys se profiluje jako start-up, který chce řešit problémy reálného světa za využití technologie pohánějící ether. A JP Morgan v něm podle všeho vidí slušný potenciál.

Chcete mít jistotu, že vás dění na kryptoměnových trzích nemine? Staňte se členy facebookové skupiny Kryptoměny E15. Na každý nový článek a příspěvek dostanete na sociální síti upozornění >>> Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15

Investoři by rovněž měli brát v potaz, že blížící se půlení (halving) bitcoinu není jedinou očekávánou významnou událostí světa kryptoměn.

Velké změny pro rok 2020 plánují i vývojáři etheru. Pracují na povýšení etheru na úroveň 2.0, přičemž změna má vylepšit zabezpečení, škálování i úroveň jeho decentralizace.

Týdenní graf kurzu etheru:

Hlavní změnou má být zrušení těžby kryptoměny, tedy poskytování vlastního výpočetního výkony pro potřeby zabezpečení sítě transakcí s nárokem na odměnu. Nově by měly o správnost chodu sítě a poslaných transakcí dbát virtuální peněženky těch největších držitelů etheru, za což mají získat nárok na dividendu.

Místo investice do těžebních strojů tak všem, kdo chtějí na etheru pravidelně vydělávat, stačí „jen“ koupit dostatečně velké množstí těchto virtuálních mincí. Úspěšnost takového experimentu může mít potenciál proměnit i fungování bitcoinu.