Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Festival sněhových staveb sužoval nedostatek sněhu, Japonci povolali 6000 kamionů

Barvy francouzské vlajky jsou promítnuty na obří ledovou sochu jezdce na koni na japonském festivalu sněhových staveb v městě Sapporo. foto: ČTK/AP

Praha - Japonský festival staveb ze sněhu a ledu každý rok přiláká okolo dvou milionů turistů ze všech koutů světa. Vzhledem k tomu, že akce trvá dva týdny, je to impozantní číslo. Přehlídka lidské kreativity se konala tradičně v Sapporu v nejsevernější části země. Letošní 71. ročník, který odstartoval 31. ledna a skončil 11. února, však provázely nepříjemné komplikace.
  15:52

OBRAZEM: Čínské ledové království. V Charbinu začal tradiční festival

Stejně jako Česká republika i Japonsko se nachází uprostřed velmi slabé zimy. Ke stavbě zhruba 200 děl, na jejichž tvorbě se kromě dobrovolníků z řad místních občanů podílí také armáda, je přitom potřeba spousta sněhu. Organizátoři akce se tedy uchýlili k bezprecedentnímu kroku: vyslali 6000 pětitunových nákladních aut, aby sníh navezly.

Stavitel dokončuje ledovou sochu medvěda na japonském festivalu sněhových...
Ledové sochy na japonském festivalu sněhových staveb v městě Sapporo...

Kamiony sníh nakládaly v okrajových částech Sappora, v okolních městech vzdálených 30 až 60 kilometrů, ale i v regionech přes 100 kilometrů daleko, jako například v důlní oblasti Sorachi. Přestože sníh se naváží každý rok, letos se zapojil rekordní počet nákladních aut, které navíc jezdily do neobvyklých vzdáleností. Informoval o tom japonský server The Mainichi

Dle webu festivalu najezdí průměrně nákladní auta dovážející sníh 190 000 km, nicméně v letech, kdy je sněhu málo, se toto číslo může téměř zdvojnásobit na neuvěřitelných 375 000 naježděných kilometrů. Ekvivalentem této vzdálenosti by bylo 9x objet zeměkouli či se jednou dopravit ze Země na Měsíc.

Ledové sochy opět ozdobily Pustevny na Vsetínsku

Podle dat z Japonského meteorologického ústavu z ledna 2020 napadlo v prosinci pouze 48 % sněhových srážek oproti normálu. Šlo o rekord, nasněžilo nejméně od roku 1961. Předtím se data neshromažďovala. „I přestože napadlo rekordně málo sněhu, snažíme se překonat obtíže,“ sdělil pro The Mainichi hlavní organizátor festivalu.

The Economic Times zase citují Fumiya Onoue z sapporoské turistické kanceláře: „Děláme, co můžeme.“ Fumiya nechce hned vinit změnu klimatu. Říká, že je potřeba další monitorování, aby se přišlo na kloub malé sněhové nadílce. Fumiya také objasňuje další obtíž: ne každý sníh se totiž pro stavbu sněžných monumentů hodí. „Sníh musí být prost zeminy, kamenů a dalších prvků, které urychlují tání, protože jinak hrozí pád staveb.“

Nebezpečí představovala i epidemie koronaviru

Dalším strašákem pro návštěvníky byl i koronavirus. Japonsko hlásí druhý nejvyšší počet nakažených hned po Číně. Přitom riziko nákazy v místech, kde se shromažďuje spousta lidí, je logicky vyšší. Letošní ročník nakonec navštívilo 2,2 milionu, což je oproti loňskému ročníku pokles o 500 000. „Radili jsme návštěvníkům, aby nosili masky a používali dezinfekci rukou,“ sdělil Isshin Yamagami, mluvčí festivalu. Informoval o tom server CNN.

Špindl ozdobily ledové sochy. Obří Krakonoš možná vydrží až do jara

Megalomanské sněžné stavby jsou každý rok unikátní. Pojďme se tedy podívat, jak přes všechny komplikace vypadaly ty letošní. Festival byl rozdělen do tří stanovišť: Odori, Susukino a dóm Tsu. Odori je jedna z hlavních ulic Sappora a nacházelo se zde přes 100 do ledu či sněhu vytesaných staveb, některé i 10 metrů vysoké, v noci nasvícené. 

Zónu Susukino lemovaly ledové sochy a nacházela se zde také skluzavka, která byla kvůli nedostatku sněhu z běžných 100 metrů zkrácena na 70 metrů. Poslední stanoviště bylo trochu jinak orientované: šlo postavit sněhuláka či pobýt v ledovém labyrintu. V samotném dómu Tsu pak byly stánky s občerstvením a prostory pro různá vystoupení. Informoval o tom server Japan Web Magazine.

Sapporoský festival byl založen v roce 1950, když 6 místních středoškoláků postavilo 6 sněhových soch v parku ulice Odori (hlavní třída města Sapporo). Zpočátku očekávali malý zájem, nicméně kombinace sněhových koulovaček, ledových soch a karnevalové atmosféry se ukázala jako recept na úspěch. Přišlo 50 000 návštěvníků. O pět let později se začaly zapojovat japonské ozbrojené složky a festival dostal svůj megalomanský ráz.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!