Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Tvrdá rána pro Manchester City. Za porušení finanční fair play byl vyloučen na dva roky z evropských pohárů

Kouč Manchesteru City Pep Guardiola foto: Reuters

Nyon - Fotbalisté Manchesteru City byli na příští dvě sezony vyloučeni z evropských pohárů. Evropská fotbalová unie UEFA potrestala anglický klub za vážné porušení pravidel finanční fair play a licenčních předpisů. "Citizens" navíc musejí zaplatit pokutu 30 milionů eur (asi 747 milionů korun).
  19:56aktualizováno  20:25

Manchester City v prohlášení na svém webu uvedl, že klub je z předpojatého verdiktu UEFA zklamaný, ale ne překvapený. Úřadující angličtí šampioni se proti trestu odvolají k mezinárodní sportovní arbitráži CAS.

Klub, jehož majoritním vlastníkem je šejk Mansúr ze Spojených arabských emirátů, se podle vyšetřovatelů provinil v letech 2012 až 2016, kdy nadhodnotil příjmy od sponzorů na svých účtech i v materiálech předložených UEFA. Manchesteru City byla také vytknuta neochota spolupracovat při vyšetřování.

Raheem Sterling slaví branku.
Kouč Manchesteru City Pep Guardiola

To UEFA zahájila loni v březnu poté, co německý list Der Spiegel zveřejnil uniklé dokumenty včetně firemních e-mailů. Podle nich City uměle navyšovali hodnotu sponzorské smlouvy s aerolinkami Etihad Airways, aby zamaskovali skutečný původ příjmů a obešli pravidla.

Klub, který v minulosti za porušení finančních regulí dostal od UEFA pokutu bezmála 50 milionů liber, vždy jakákoliv obvinění odmítal a konstatoval, že vyšetřovatelům naopak přednesl jasné důkazy o dodržení všech regulí.

Pokud CAS odvolání City zamítne, tak si manchesterský celek nezahraje elitní Ligu mistrů ani Evropskou ligu v ročnících 2020/21 a 2021/22. V aktuální sezoně se svěřenci trenéra Pepa Guardioly utkají v osmifinále LM se španělským gigantem Realem Madrid. Manchester City ještě nikdy prestižní Champions League nevyhrál.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.