29.3.2024 | Svátek má Taťána


USA: První obětí impeachmentu je Joe Biden

15.2.2020

V procesu impeachmentu bylo nutné udržovat mediální povědomí o tom, že bývalý viceprezident Joe Biden je horkým favoritem na kandidáta Demokratické strany.

V Demokratické straně začíná volba delegátů na nominační sjezd strany, který určí protikandidáta současnému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Demokraté se pokusili využít Trumpův telefonát s ukrajinským prezidentem jako důkazní prostředek, že americký prezident osnoval „spiknutí“ proti horkému kandidátovi demokratů na nominaci. Liberální média do omrzení omílala tento fakt právě proto, aby dodala vážnosti procesu impeachmentu u americké i světové veřejnosti. Senát ale podle očekávání Trumpa osvobodil a Demokratická strana má za sebou první primárky, a to ve státech Iowa a New Hampshire.

Impeachment skončil a s ním i servítky liberálního tisku vůči Bidenovi. V Iowě skončil jako čtvrtý a v New Hampshiru dokonce jako pátý se ziskem pouhých 8 % hlasů. V tomto státě, kde se na rozdíl od Iowy uskutečnilo normální hlasování, vyhrál socialista Bernie Sanders a na druhém místě skončil Pete Buttigieg, oba získali shodný počet delegátů na nominační sjezd. Liberální média, jakým je bezesporu server msn.com, si o Bidenovi dovolila dokonce napsat, že jeho výsledek v New Hampshiru odfoukl jeho kandidaturu.

V táboře republikánů je jasno. Paralelně probíhající primárky v New Hampshiru vyhrál přesvědčivě Trump s více než 85 % hlasů. Stratégové a poradci stávajícího prezidenta neskrývají, že by si přáli, aby se proti Trumpovi postavil právě socialista Sanders. I když ten hovoří o tom, že jeho vítězství v primárkách je počátkem Trumpova konce, stratégové prezidentské kampaně současného prezidenta si přejí Sanderse právě kvůli tomu, že jeho ekonomický program je na hony vzdálen programu nynějšího prezidenta, a sázejí na to, že u nevyhraněných Američanů vzbudí socialista Sanders spíše obavy než respekt.

Naplňují se tak předpovědi, že Biden není zdaleka tak horkým favoritem na nominaci, jak demokraté během procesu impeachmentu tvrdili. Protože se navíc během procesu objevily další nepříznivé zprávy o Bidenovu synovi a jeho soudně určeném otcovství, impeachment Bidenovi spíše uškodil, než pomohl. Biden sice ještě nehodil ručník do ringu a odjel z New Hampshiru ještě před hlasováním, aby se věnoval kampani v dalších státech USA, zdá se ale, že už i samotní liberálové jej opouštějí.

Proces impeachmentu tak „favoritovi“ nejen že nepomohl, ale spíše ho v očích levicové Ameriky poškodil. Však mu také připomínala různé „omyly“ z jeho dlouhého politického života. Nyní se zdá, že jeho cesta k prezidentskému úřadu skončí už v primárkách Demokratické strany.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz