Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Charvátová je na této úrovni nebo ještě výš, chválí jí norský trenér Česka Gjelland

Zlatá Marte Olsbuová- Roeiselandová,stříbrná Susan Dunkleeová a bronzová Lucie Charvátová oslavují na stupních vítězů. foto: ČTK

Anterselva - Biatlon je podle norského kouče českého týmu jednoduchý. I před startem dnešního sprintu na mistrovství světa Egil Gjelland svým svěřenkyním řekl, ať jdou a závod odpracují. Lucie Charvátová jeho slova v Anterselvě do puntíku naplnila a vybojovala překvapivý bronz.
  7:11

„Odvedla dobrou práci. Snažil jsem se jí vysvětlit, že v biatlonu je vše možné. A teď má medaili na mistrovství světa. Její potenciál je na této úrovni nebo ještě výš. Je to jednoduché, udělala dobře svou práci,“ řekl Gjelland novinářům.

Sedmadvacetiletá Charvátová se dokázala párkrát v kariéře dostat do desítky v závodu Světového poháru. Známá ale spíše byla jako biatlonistka s častými výkyvy, především na střelnici. „To není důležité. Snažíme se pracovat a pomoci každému, aby byl dobrý závodník. To je důležité,“ uvedl Gjelland.

Na střelnici položila Charvátová základ k bronzu. Minula jen jednou, přičemž vstoje střílela čistě a jen 22 vteřin. „To je střelba bomba la bomba! Víme, že to umí a že to občas dokáže. Střílela neuvěřitelně dobře,“ chválil norský trenér.

Bronzová radost Lucie Charvátové.

Ve čtvrtek se Eva Kristejn Puskarčíková a Markéta Davidová podílely na bronzu smíšené štafety. O den později si stejný kov na krk pověsila Charvátová. Všem Gjelland před startem říkal stejná slova: „Prostě jděte a zmákněte to. Nepřemýšlejte, prostě to odpracujte. Biatlon je jednoduchý, když to dokážete.“

Loni na mistrovství světa se Češkám nedařilo. Gjelland ale věří své práci a je rád, že se to začíná ukazovat. „Vyplácí se, jak pracujeme, co děláme. Není lehké změnit mentalitu a trénink za jediný rok, ale jsme na správné cestě,“ řekl.

Lucie Charvátová se raduje v cíli sprintu.

Výkony biatlonistek dávají naději na slušný výsledek i do štafety žen. Jen bude potřeba přesvědčit Charvátovou, že i ve štafetě může zajet dobře. Většinou je nezvládá, jako třeba letos v Ruhpoldingu, a vyhlásila, že štafety nechce jezdit.

„Hlavní věc je, že ve štafetách nemá sebedůvěru, a to jsme se snažili změnit. A pomoci jí to změnit. To je stejné pro všechny, když se něco nedaří, tak se s tím vyrovnat. Není to jednoduché,“ řekl Gjelland a věřil, že bronz ze sprintu Charvátové pomůže. „Jasně, když uděláte takový závod, tak vám to vrátí sebedůvěru,“ doplnil.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...