Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ministrovi zemědělství Tomanovi radilo sedm lidí, včetně jihomoravského exhejtmana Haška

Česko

  9:14
PRAHA - Ministrovi průmyslu a obchodu radili loni v druhé polovině roku tři poradci, ministrovi obrany sedm lidí a odbor kanceláře ministra zemědělství evidoval také sedm poradců. Vyplývá to z údajů, které ministerstva zveřejnila. Za poradenské služby ministerstva vydala řádově miliony korun.

Ministr zemědělství Miroslav Toman. foto: ČTK

Na ministerstvu zemědělství se částka vyplacená za poradce snížila proti předchozímu pololetí zhruba o 100 000 korun na 956 200 Kč. Ministerstvo uvádí jako nejčastější odměnu 200 až 300 korun za hodinu. Mezi poradci, kteří dávají svá doporučení odboru kanceláře ministra Miroslava Tomana (za ČSSD), bylo ve druhém pololetí sedm jmen, mezi nimi například bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Ministerstvo průmyslu a obchodu na svých webových stránkách uvedlo, že ve druhém pololetí loňského roku bylo poradcům a členům poradních orgánů vyplaceno dohromady 2,37 milionu korun. Ve druhém pololetí 2018 to bylo 4,08 milionu korun, meziroční pokles tak činí 42 procent. 

Lesem tak lehce neprojdete. ‚Už nebude takový, jak ho známe. Bude hustý a neprostupný,‘ říká ministr Toman

V prvním pololetí 2019 jim pak bylo vyplaceno 4,88 milionu korun. Poradci tehdejšího ministra Vladimíra Kremlíka (za ANO) na konci roku byli bývalý náměstek MPO Václav Petříček, senátor a bývalý ministr průmyslu Jiří Cienciala a ekonom Miroslav Zámečník. Dalších 15 lidí pak během druhého pololetí loňského roku radilo na MPO náměstkům a státní tajemnici.

Na ministerstvu životního prostředí se oproti předchozímu pololetí seznam poradců a poradních orgánů příliš nezměnil. Celkově jim resort podle tabulky zveřejněné na webu vyplatil přes milion korun. Mezi poradci byli na konci roku například ekolog, vysokoškolský pedagog a někdejší poslanec za TOP 09 Bořivoj Šarapatka nebo bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan. V prosinci skončil v Odborném poradním orgánu pro hodnocení výzkumných organizací Tomáš Hák z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Podle mluvčí resortu Petry Roubíčkové za něj dosud nikdo nominován nebyl.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) měl podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška v druhé polovině loňského roku sedm poradců, tedy stejně jako předchozí půlrok. Tehdy měl poradce třeba pro bezpečnost, zahraniční politiku, válečné veterány, duchovní služby a pro výuku angličtiny. Celkově poradcům ministra v druhé polovině roku úřad vyplatil zhruba 1,2 milionu korun. Podrobnější informace ministerstvo zveřejní v pondělí.

Autor: