Obálka druhého dílu Návratu Krále Šumavy

Obálka druhého dílu Návratu Krále Šumavy Zdroj: Archiv nakladatelství Labyrint

Brzy se dostane do hledáčku tajných služeb na obou stranách Železné opony – americké kontrarozvědky i československé státní bezpečnosti
Příběh je protkaný intrikami a nečekanými zvraty v houstnoucí atmosféře studené války
Druhý díl komiksové trilogie na motivy románového bestselleru Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy zachycuje přerod bývalého pohraničníka Josefa Hasila (1924–2019) v legendárního Krále Šumavy
Po útěku z pracovního lágru Hasil přichází do válkou rozvráceného Bavorska mezi uprchlíky z komunistického Československa
Právě z řad StB vzejde Hasilův úhlavní protivník, kapitán Fišer
7
Fotogalerie

Když se na hranicích střílelo do vlastních lidí. Návrat Krále Šumavy 2!

Druhý díl Návratu Krále Šumavy, komiksové trilogie a adaptace stejnojmenného beletristického hitu Davida Jana Žáka a nakladatelství Labyrint, zamířil těsně před Vánoci ke čtenářům. Josef Hasil, jenž v první knize utekl přes čáru z komunistického lágru, nedá spát StB, která jej chce dopadnout za každou cenu.

První díl trilogie se ve srovnání s druhým zdá být poněkud nudným čtením. Jeho tempo bylo vzhledem k právě vydané novince s podtitulem Agent-chodec o poznání pomalejší. Autoři Ondřej Kavalír, Vojtěch Mašek a kreslíř Karel Osoha si dávali na čas, a to i přes kratší rozsah první knihy.

Zatvrzelá estébácká svině

Ve druhém dílu Návratu Krále Šumavy jim zřejmě došlo, že pokud mají celý obsáhlý román vecpat do tří dílů, bude potřeba zrychlit střih. Zrychlenému tempu napomáhá i to, že nesledujeme pouze Hasila, ale i jeho úhlavního nepřítele, kapitána StB Fišera. Toho polidšťuje pouze osud jeho židovské ženy, která nyní, krátce po skončení války, trpí paranoiou, že ji neustále sledují Němci.

Z rodinné tragédie vzejde zatvrzelá estébácká svině, která udělá cokoli, aby Hasila dostala. Hlavní hrdina pochopitelně o něčem podobném nemá prozatím ani tušení, ale i na druhé straně čáry je všem jasné, že jde do tuhého a že hranice bude zanedlouho takřka nepřekonatelná. Fascinující jsou i výklady Hasilova nadřízeného, který věří, že poté, co USA odvelelo velkou část vojenských jednotek do Koreje, Stalin zaútočí již brzy na oslabený Západ.

Svobodomilní vs. tvrdá bota totality

Spolu s příběhem bratří Mašínů (komiksově je zpracovaný ve stejnojmenné adaptaci románu Jana Nováka Zatím dobrý) jde o jednu z nejakčnějších epizod „naší“ studené války, kdy proti jednotlivcům toužícím po osobní svobodě vystupuje tvrdá bota totalitárního zřízení. Josef Hasil je zpočátku o poznání méně uvědomělý než Mašínové, ale záhy po přechodu na druhou stranu se stává agentem americké zpravodajské služby CIC a zapojuje se naplno do boje proti komunistickému zřízení.

V Bavorsku podstupuje výcvik a pak se vrací na území Československa, aby plnil zadané úkoly a převáděl ty, kteří mají dost odvahy riskovat při útěku život. Následují pochopitelně represe proti jeho rodině i snaha o Hasilovo zadržení, takže se v komiksu na 216 stránkách skutečně neustále něco děje.

Kde zůstala dynamika?

Výtvarník Karel Osoha zde předvádí další skvělý výkon, ale při zběsilém tempu kreslení takto obsáhlého příběhu naráží i on na vlastní limity. Ty jsou vidět právě v nejakčnějších scénách, kdy se kresbám nedostává potřebné dynamiky (což je mj. problém také u komiksu Zatím dobrý). Osoha si toho je vědom a pomáhá si velmi dobře zvoleným střihem i střídáním úhlu záběru, takže tato drobnost takřka nepřekáží.

Celkově se jedná o velkou jízdu, která výrazně předčí díl první a je velká škoda, že si ji hlavní protagonista komiksu nevychutná. Josef Hasil totiž 15. listopadu minulého roku skonal v 95 letech v Chicagu. Ale jeho příběh je tu s námi a jeho komiksová podoba stojí za pozornost.