Video placeholde

Více troubíte, déle si počkáte! Indická policie spojila semafory s hlukoměry, aby snížila hluk v ulicích

Staré přísloví říká, že pro řízení v Indii potřebujete jen čtyři věci: dobré auto, dobré oči, hodně štěstí a dobrý klakson. Ano, jedním z typických rysů indické dopravy je časté používání klaksonu. A hluku v ulicích spolu s větším množství aut přibývá. Indická policie zkouší řešit znečištění hlukem pomocí semaforů, na kterých zůstane svítit červená, pokud řidiči troubí. První testy se uskutečnily v Bombaji, čtvrtém nejrušnějším městě na světě podle indexu TomTom 2019.

Protože hluk ve velkých městech dosahuje nepříjemných hladin, přišla policie ve městě Bombaj s nesporně zajímavým nápadem, jak se s ním vypořádat. Vyšla přitom z faktu, že Indové s oblibou troubí při čekání na semaforech – chovají se, jako by měli pocit, že hlukem urychlí jejich přepnutí na zelenou.

V listopadu a prosinci bombajská policie nainstalovala na sloupy semaforu hlukoměry s panelem, zobrazujícím aktuální hladinu hluku. Pokud přístroj zaznamenal hluk vyšší než 85 decibelů, došlo k obnovení cyklu semaforu, takže červená svítila o to déle, oč více řidiči troubili. S výsledky experimentu se policie podělila na Twitteru.

V necelé dvě minuty trvajícím videu je na začátku zmíněn indický zvyk troubit na semafory. Následuje představení „trestného signálu“ v podobě prodloužení doby, po kterou bude svítit červená, jestliže hluk na křižovatce překročí stanovenou mez. Následují záběry překvapených řidičů, kterým poměrně rychle dochází, co způsobuje prodloužení čekací doby. Těm méně chápavým pak pomáhá světelný panel s nápisem „Více troubíte, déle si počkáte!“ Video se na sociálních sítích setkalo s velkým ohlasem a začalo se virálně šířit.

Více se dozvíte v článku na webu VTM.zive.cz >>>