Hrozí tragédie pro Spojené státy i svět, varuje nositel Nobelovy ceny

NÁZOR - Američtí republikáni mají nechvalně známou dlouhou historii shazování jakýchkoliv pokusů o zlepšení životů Američanů tvrzením o zlech socialismu, konstatuje profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii připomíná, že v době, kdy se v USA objevil první návrh na státní zdravotní pojištění, tehdejší prezident Ronald Reagan jej označil za "socializaci medicíny" a tvrdil, že zničí svobodu.

Nečestná, ale efektivní strategie

Pokud dnes někdo v USA volá po univerzální zdravotní péči pro děti, je obviněn konzervativci ze snahy změnit Ameriku v Sovětský svaz, poukazuje nobelista. Označuje to za podlou, nečestnou politickou strategii, která je ale mnohdy efektivní.

Uvedené strategii zároveň nahrává čelní uchazeč Demokratické strany o prezidentskou nominaci, který se v momentálním bodě jeví jako nejpravděpodobnější kandidát, když o sobě prohlašuje, že je pravým socialistou, upozorňuje ekonom. Deklaruje, že Bernie Sanders ale ve skutečnosti socialistou v běžném smyslu slova není.

"Nechce znárodnit naše velké podniky a nahradit trh centrálním plánováním; vyjadřuje obdiv nikoliv Venezuele, ale Dánsku," píše odborník. Dodává, že Sanders je v zásadě sociálním demokratem evropského střihu, přičemž sociální demokracie jako zmíněné Dánsko jsou ve skutečnosti velmi dobrým místem k životu, kde je společnost svobodnější než ta americká.

Na otázku, proč se tedy Sanders označuje za socialistu, Krugman odpovídá, že jde především o budování osobní značky a škodolibou radost ze šokování "buržoazie", navíc mu tato nálepka neškodí, protože je senátorem za velmi liberální stát.

Pokud by se ale Sanders stal prezidentským kandidátem Demokratické strany, toto zavádějící označení by bylo dárkem pro kampaň stávajícího prezidenta Donalda Trumpa, podobně jako Sandersovy politické návrhy, míní expert. Konstatuje, že veřejně financované zdravotnictví je sice v principu dobrou myšlenkou, ale existuje jen malá pravděpodobnost, že bude v USA zavedeno, a to, že jde o ústřední bod Sandersovy kampaně, odvádí pozornost od snah Trumpovy administrativy rozložit sociální záchranou síť v zemi.

"Aby bylo jasno, pokud bude Sanders skutečně nominován, Demokratická strana by mu měla poskytnout maximální podporu," píše Krugman. Soudí, že Sanders zřejmě nedokáže změnit USA v Dánsko, ale i kdyby by to dokázal, pak půjde o volbu mezi dánským modelem a maďarským modelem bělošské nacionalistické autokracie, o který usiluje Trump.

Nepropadnout rozpočtové hysterii

Nositel Nobelovy ceny by byl rád, pokud by ze sebe Sanders nečinil tak snadný terč pro pravicové útoky. Netaktické politické postoje však projevil i další čelní uchazeč o demokratickou prezidentskou nominaci, Pete Buttigieg, který v posledních dnech vystupuje jako rozpočtový jestřáb, čímž demonstruje, že může být sice novou tváří, ale zastává zaběhnuté myšlenky, poukazuje ekonom.

Buttigieg možná nepostřehl sílící konsensus mezi ekonomy, že hysterie ohledně rozpočtových deficitů před sedmi, osm lety byla silně přehnaná, upozorňuje Krugman. Připomíná, že přední ekonomové bývalé Obamovy administrativy loni zveřejnili článek, ve kterém nabádají, aby Spojené státy přestaly být posedlé svým zadlužením a soustředily se na důležitější věci.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Sanders jde na ruku jedné nechvalně známé republikánské politické strategii, zatímco Buttigieg druhé - tedy strategii přidušování ekonomiky úspornými škrty v době, kdy vládnou demokraté, a následným rozvolněním rozpočtové kázně za vlády republikánů, vysvětluje odborník. Soudí, že pokud demokraté získají Bílý dům, měli by prosazovat progresivní politiku, nikoliv plýtvat politickým kapitálem na úklid nepořádku po republikánech.

"Znovu, pokud se Buttigieg nějakým způsobem stane nominantem, strana by jej měla bez výhrady podpořit," pokračuje Krugman. Dodává, že Buttigieg sice může o rozpočtovém deficitu říkat různé věci, ale nikdy neučiní to, co činí republikáni, a nezneužije strach ze zadlužení jako záminku k omezení sociálních programů.

Profesor si netroufá predikovat, kdo nakonec bude demokratickým prezidentským kandidátem, ale za důležité považuje, aby se strana zaměřovala na Trumpovy slabiny. Vysvětluje, že všichni uchazeči Demokratické strany o Bílý dům - od Michaela Bloomberga po Bernieho Sanderse - jsou alespoň umírněně progresivní a všichni chtějí zachovat a rozšířit záchranou sociální síť a zvýšit daně bohatým.   

Veškeré průzkumy ukazují, že Američané jsou v zásadě středolevým národem, a proto ostatně Trump během své kampaně v roce 2016 sliboval zvýšit daně bohatým a ochranu velkých sociálních programů, nastiňuje Krugman. Dodává, že prezident lhal, což nyní vidí každý, kdo má otevřenou mysl.

Demokratické straně se tak otevírá skvělá příležitost prezentovat se jako pravý ochránce sociálních programů, dostupného zdravotního pojištění a zdravotní péče proti republikánům, kteří tu víc, tu méně otevřeně hají zájmy plutokratů na úkor pracujících rodin, míní ekonom. Obává se, že tato příležitost bude promarněna, pokud demokratický prezidentský kandidát promění volby v referendum o veřejně financovaném zdravotnictví či omezení rozpočtového deficitu, což nejsou příliš oblíbené pozice.

"Věci budou ještě horší, pokud demokraté sami degenerují k hádkám o ideologickou čistotu či fiskální odpovědnost," konstatuje Krugman. Tvrdí, že ať se již Trumpovým vyzyvatelem stane kdokoliv, musí zformovat tak širokou koalici, jak jen to je možné, jinak bude stávající prezident znovuzvolen. Takový scénář nobelista označuje za "tragédii" pro demokraty, Spojené státy i svět.  

Související

Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden

Biden u senátorů nepochodil. Ukrajina zatím nedostane další americké peníze

Republikáni v Senátu ve středu zablokovali rozsáhlou finanční pomoc Ukrajině a Izraeli, kterou navrhoval americký prezident Joe Biden. Balíček jsou ochotni podpořit za předpokladu, že dojde ke zpřísnění imigrační politiky. Bílý dům v uplynulých dnech upozornil, že prostředky na pomoc Kyjevu mohou být brzy vyčerpány. 
Ilustrační foto

Boj o většinu v Senátu USA je nerozhodný, demokrat Peters těsně obhájil post

Boj o většinu v americkém Senátu je stále nerozhodný, i když šance republikánů na ovládnutí této komory jsou výrazně vyšší. Podle odhadu agentury AP obhájil po těsném klání ve státě Michigan své křeslo dosavadní demokratický senátor Gary Peters. Podle listu The New York Times jsou tak nyní jasná jména 48 demokratických a 48 republikánských senátorů. Dosud mají v Senátu většinu republikáni.

Více souvisejících

Bernie Sanders (kandidát na post prezidenta USA) USA (Spojené státy americké) Pete Buttigieg Donald Trump Paul Krugman (ekonom)

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy