Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

V Teplicích s předstihem vyrábějí vánoční papír. Návrháři do jeho podoby příliš nepromlouvají

Vánoční balicí papír s předstihem vyrábí továrna v Teplicích. Využívá volnou kapacitu strojů na výrobu tapet. foto: ČTK

Teplice - Vánoční balicí papír s předstihem vyrábí továrna v Teplicích. Využívá volnou kapacitu strojů na výrobu tapet. Zatímco tapety se podřizují módě, do podoby balicího papíru návrháři tolik nepromlouvají. Tlak je v poslední době v obou případech na ekologii při produkci i recyklaci. Řekl to Václav Velát, obchodní zástupce firmy Vavex.
  10:38
Tisk vánočního balícího papíru.
Tiskař kontroluje ve výrobních prostorech firmy Vavex 1990 v Teplicích tisk...

Tapety vyrábí společnost, která má sídlo v Příbrami, od roku 1990. Před pár lety přidala do portfolia balicí papír a nedávno obaly na potraviny, jako je máslo či tvaroh.

Tapety už nejsou stigmatem z paneláků. Žijeme v jejich éře, tvrdí úspěšný výrobce

Na českém trhu je Vavex největším výrobcem tapet, ročně vyrobí kolem milionu rolí. Jedna role má pět metrů čtverečních. Vyváží 60 procent produkce, a to například do Indie, Jižní Afriky, Austrálie či Japonska. Obrat firmy podle Veláta loni meziročně vzrostl o skoro 20 procent na zhruba 70 milionů korun.

Trendem v tapetách jsou kovové a blýskavé efekty

Větší poptávka než v minulosti je podle Veláta po luxusním zboží, přibývá zákazníků, kteří chtějí dražší balicí papír i tapety. Na trhu západní Evropy chce podnik uspět s exkluzivními tapetami s přidanými metalickými pásky. Novou kolekci navrhli designéři z Íránu. Právě kovové a blýskavé efekty jsou dnes podle Veláta v tapetách trendem stejně jako geometrické vzory, které nahradily květiny.

Cena za roli tapety se pohybuje od 150 korun do několika tisíců korun. „Vyrábíme i tapety na zakázku, třeba pro kasina se zlatými efekty. Hlubotisk kombinujeme například při instalaci korálků se sítotiskem,“ uvedl Velát. 

Nevyléčitelní idealisti se dali na prodej vlastních designových tapet

Zatímco v zahraničí podle něj lidé doplňují luxusní tapety jednobarevnými, v Česku je kolem výrazné tapety malovaná zeď. Mezi barvami vévodí nyní šedá, stříbrná, ve vzorech se nejvíce prodávají imitace přírodních materiálů nebo tapety s 3D efektem.

Při výrobě se používá papír, který není vyroben ze dřeva ze stromů z pralesů, ekologické jsou vodou ředitelné barvy. „Dbá se také na to, aby bylo možné tapety dobře recyklovat,“ uvedl Velát.

Sezonou tapetování je podle Veláta březen a duben a říjen s listopad. Nejvíce práce mají ve Vavexu na podzim, kdy se v továrně pracuje na dvě směny.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.