Hlavní obsah

Charvátová se hodně propadla, zlato slaví domácí Italka

Anterselva
Aktualizováno

Skvělé postavení na startu stíhacího závodu Lucie Charvátová při biatlonovém MS v italské Anterselvě nedokázala využít. Jela sice s číslem tři, ale udělala celkem sedm chyb na střelnici a neměla ani dobrý pocit na lyžích, takže z toho byl propad až na 42. místo. Opačným směrem stoupala v cíli pětadvacátá Markéta Davidová, který měla pátý nejlepší čas v běhu a z 37. pozice na startu se solidně posunula.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Dorothea Wiererová vyhrála stíhací závod na MS biatlonistů.

Článek

Zlato slaví domácí Dorothea Wiererová, společnost na stupních vítězů ji dělaly Němka Denise Hermmanová a už svou třetí medaili z letošního šampionátu získala Norka Marte Röiselandová.

Charvátová nikdy v životě nejela stíhačku z takové pozice, trefila na úvodní položce první dva terče, jenže další už ani přes korekci mířidel nezasáhla a musela kroužit celkem tři trestná kola, což pro ni znamenalo krutý propad až na 28. místo. „Tohle nebylo větrem. Všechny rány měla až moc dole, možná si špatně lehla," řekl asistent trenéra Jiří Holubec na adresu bronzové medailistky ze sprintu.

Těsně před krajankou odjela ze střelnice Davidová, která s číslem 37 pak zvládla i druhou ležku čistě, čímž se posunula už na 18. místo v polovině závodu. Po druhé střelecké zastávce se v čele držely už dvojnásobná světová šampionka Röiselandová s domácí Wiererovou.

K první stojce přijely obě společně a odstřílely bezchybně, na třetí Hermmanovou pak měly náskok téměř 40 vteřin. Davidová tam první tři rány poslala mimo terč, takže po 450 metrech navíc klesla až na konec třetí desítky. „Po této položce jsem se málem rozbrečela. Jsem úplně blbá, že jsem to tam tak zbrkle pustila," řekla v České televizi Davidová.

Před ní se tak zase na chvíli dostala Charvátová, která chybovala jen jednou a střelnici opouštěla na 25. místě, ale své divoké počínání na střelnici zakončila dalšími třemi chybami. „Zbytečně moc jsem na rány spěchala, při tom sprintu jsem se vydala natolik, že ani v běhu jsem na to neměla," řekla Charvátová. Smutná byla i Eva Kristejn Puskarčíková. „Odstřelila jsem si veškerou naději na posun, na lyžích jsem byla úplně tuho."

Po závěrečné střelbě jásali Italové, protože s číslem sedm závodící Wiererová i s jednou chybou předčila všechny soupeřky. O stříbro svedly napínavý běžecký souboj Röiselandová s Herrmannovou. Vyzněl pro Němku, která je bývalou klasickou lyžařkou.

Mistrovství světa v biatlonu
Stíhací závod žen na 10 km v Anterselvě
1. Wiererová (Itálie) 29:22,0 (1)
2. Herrmannová (Německo) +9,5 (3)
3. Röiselandová (Norsko) +13,8 (3)
4. H. Öbergová (Švédsko) +22,3 (2)
5. Hinzová (Německo) +26,8 (1)
6. I. Fialková (Slovensko) +35,7 (2)
7. Preussová (Německo) +40,6 (2)
8. Hauserová (Rakousko) +51,4 (1)
9. Bendikaová (Lotyšsko) +1:03,2 (2)
10. A. Gasparinová (Švýcarsko) +1:07,4 (2)
----
25. Davidová (ČR) +1:53,2 (3)
42. Charvátová (ČR) +3:07,4 (7)
44. Kristejn Puskarčíková (ČR) +3:12,8 (4)

Reklama