Hlavní obsah

Evans vyhrál Švédskou rallye a vede mistrovství světa

Britský pilot Elfyn Evans vyhrál zkrácenou Švédskou rallye a slaví druhý triumf v mistrovství světa. Poprvé v kariéře se jednatřicetiletý tovární pilot Toyoty ujal vedení v šampionátu. Navázal na třetí místo ze zahajovací Rallye Monte Carlo a v čele pořadí má stejný bodový zisk jako Thiery Neuville z Belgie. Vicemistr světa z týmu Hyundai na triumf z Monaka navázal až šestým místem.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Britský pilot Elfyn Evans vyhrál zkrácenou Švédskou rallye.

Článek
Fotogalerie

Evans byl v čele rallye od první z celkových devíti rychlostních zkoušek, které kvůli nedostatku sněhu a nepřízni počasí zbyly z původních 19 testů v itineráři. V závěrečném dnu se nakonec jela jen jedna erzeta, hodnocená jako power stage: Evans si v ní šestým časem vedení pohlídal, byť na něj nezbyly bonusové body.

Triumf přidal k prvenství v Britské rallye z roku 2017, kde zvítězil s fordem, s nímž jezdil do loňska. "Skvělý pocit. Myslím, že jsem do nového týmu dobře zapadl, moc mi pomohli," konstatoval vítězný Velšan.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Vítěz! Britský pilot Elfyn Evans vyhrál zkrácenou Švédskou rallye a slaví druhý triumf v mistrovství světa.

Druhý skončil obhájce prvenství a úřadující mistr světa Ott Tänak z Estonska, který získal s hyundai první body do MS po těžké havárii v Monte Carlu. Díky nejrychlejšímu času v závěrečné zkoušce vyhrál přetahovanou o třetí místo devatenáctiletý finský jezdec Kalle Rovanperä před šestinásobným mistrem světa Sébastienem Ogierem z Francie.

Po sobotě měl v bitvě týmových kolegů z Toyoty navrch o půl sekundy Ogier, finský teenager si ale pro pět bonusových bodů dojel v čase o 3,9 sekundy rychlejším a zkušenějšího týmového kolegu předstihl. "Jel jsem na konci, co to šlo. Mám obrovskou radost, ale taky vím, že ještě potřebuju spoustu času se učit," řekl po prvním pódiovém umístění v kariéře Rovanperä, bývalý jezdec Škody Motorsport.

Český pilot Filip Mareš s fabií obsadil při premiérovém startu v MS dvacáté místo a skončil šestý v kategorii WRC3.

Švédská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - konečné pořadí:
1. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) 1:11:43,1
2. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -12,7
3. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -20,2
4. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) -23,6
5. Lappi, Ferm (Fin./Ford Fiesta) -32,4
6. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -33,8
...20. Mareš, Hloušek (ČR/Škoda Fabia) -7:44,9.
Průběžné pořadí (po 2 z 13 závodů):
1. Evans 42
2. Neuville 42
3. Ogier 22
4. Rovanperä 30
5. Lappi 24
6. Tänak 20
Pořadí týmů
1. Toyota 73
2. Hyundai 63
3. Ford 40

Reklama