Když na Česko dohlíží Havlíczech, Hamáczech a Ovčáczech, proč nás řídí nemehla a jak Marie Benešová četla noviny

Napsal/a Robert Malecký 16. února 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

PSÍ UŠI. Zatímco minulý týden jsme řešili dálniční známky v zemi, která prakticky nemá dálnice, ten právě končící byl ve znamení DPH na pivo v hospodách, které nejsou plátci DPH. Tak nějak si říkáme, jestli my si za to všechno nemůžeme nakonec sami. To byla poslední veselejší věta našeho dnešního psaní, tentokrát to bude vážné až zoufalé. Jako naše doba.

  • Nejdřív ke zprávám o počasí. Českem prošel orkán Sabine. Země ale byla v bezpečí, protože jsme byli pod ochranou tria Havlíczech, Hamáczech a Ovčáczech.

Chce to prostě dávat pozor, když fouká. Na všechno ostatní je tu superministr Havlíček a pokorná srdce. Pojďme dál.

  • Mezitím vznikla v Havlíczechii panika, který blb změnil původní mezinárodní název Havlíczech Republic na Czechia.

„Jsme Česká republika. Jsme Češi. Nevím, kdo s tak stupidním nápadem přišel. Šílené.“
(Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Wall Street Journal, 16. února)

Tak kdo to byl, přiznejte se. Napovíme: Babiš ve svém spravedlivém hněvu dodal, že neví, kdy se změna schválila a proč. Byla to v roce 2016 vláda Bohuslava Sobotky, ve které seděl, a jeho úřad dal dokonce k věci souhlasné stanovisko. Pojďme dál.


Článek reflektuje dění uplynulého týdne v citátech a výrocích politiků.

Ty samy o sobě nestačí, proto je HlídacíPes.org s jemným odstupem usazuje do patřičného kontextu.


  • Některé životní pravdy jsou prostě jako víno nebo drahý sýr: Je třeba jim dát čas, aby dozrály.

V zásadě dospěla situace kolem piva tak daleko, že už z toho jde všem hlava kolem. Do nastalého zmatku vstoupili obecní kašpárci z ČSSD s návrhem, aby se bordel ještě rozšířil na pivo lahvové. Andrej Babiš zase dokola opakuje mantru, podle níž má snížení DPH u piva pomoci malým hospodám na vsích, které ovšem kvůli své velikosti nejsou plátci DPH.

„Při snižování DPH na točené pivo jsme mysleli hlavně na malé hospůdky na vesnici odvádějící DPH, kde se nevaří a k pivu se nabízí jen hermelín nebo utopenec. A za to jsme dostali co? Pěkně přes držku.“
(Andrej Babiš, Čaulidi č. 15876, strana 992, řádek 56, 9. února)

Teď si povíme, jak přesně vypadá hospoda, která není plátcem DPH. Je malá, často na vsi, nevaří a k pivu má tak maximálně utopence nebo tyčinky. Řečeno matematikou páté třídy základní školy, průnik s realitou tvoří předsedovi vlády prázdnou množinu. Pojďme dál.

  • Ministryně spravedlnosti Marie Benešová postavila mimo službu soudce Alexandra Sotoláře, který si tak trochu upravoval realitu a manipuloval s výpověďmi v kauze Opencard.

iRozhlas.cz, 15. února

Teď jak to celé bylo. Kárnou žalobu na soudce Sotoláře podal předseda pražského městského soudu Libor Vávra loni na konci listopadu. Ministerstvo spí. V únoru podal Nadační fond proti korupci na Sotoláře i trestní oznámení a v novinách o tom vyšly články. Ministerstvo se probudilo. Sláva, máme ministerstvo čtení novin. Pojďme dál.

  • Obrázek na konec: Jaromír Jágr se nechal strhnout k veřejné debatě, kterou rozpoutal jeho kolega z brány Dominik Hašek (aktuálně kandidát na prezidenta sám za sebe) a jeho náhradník Milan Hnilička (aktuálně ministr sportu za HC Agrofert Průhonice). Takhle to dopadlo:

Jaromír Jágr pro iDnes.cz, 14. února

Chápeme, že když se člověk pár desetiletí na špičkové úrovni věnuje posunování kusu gumy holí po ledě, nezbývá mu mnoho času na studium ekonomie. Jsou to ovšem celkem základní věci. Povinně přispíváme všichni, včetně firem. Říká se tomu daně. 

Tak klidnou mysl, snad to všechno nějak přežijeme.

Follow @malecak

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)