Facebook Jany Maláčové

Vládní daňový chaos. Schillerová versus Maláčová a nový paušál pro živnostníky

Napsal/a Robert Břešťan 17. února 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

ANALÝZA. V daňové oblasti se stávající vládě poslední dobou moc nedaří. Vloni do rozpočtu z daní přiteklo méně, než se očekávalo, hned první měsíc tohoto roku skončil osmimiliardovým deficitem, k tomu připočtěme hojně medializovaný chaos spojený s DPH na pivo. A také nápad na novou paušální daň pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), kde se notně střetávají zájmy ministryň Maláčové a Schillerové.

Na první pohled vypadá návrh (toho času v připomínkovém řízení) na paušální daň celkem srozumitelně i lákavě. V České republice je evidováno více než 500 tisíc OSVČ, které vykazují příjem pouze z podnikání. Z nich 422 tisíc má roční příjem nižší než jeden milion korun a právě na ně nápad míří.

Od roku 2021 by mohli začít platit státu měsíčně paušální částku ve výši zhruba pěti tisíc korun, v níž by bylo zahrnuté zdravotní i sociální pojištění a daň. A tečka. Daňové přiznání by už nepodávali, ani přehledy pro pojišťovnu a „sociálku“.

Ti, kdo by tuto variantu nezvolili, by mohli i nadále pracovat s výdajovými paušály (či reálnými výdaji) a daňovými slevami na poplatníka, manžela a děti.

I symbolická daň 100 korun měsíčně je podle ministerstva financí vyšší, než většina OSVČ platí teď. Ovšem u sociálního pojištění, tedy toho „na důchod“, to už moc nevychází.

Plaťte, nebo zchudnete

Za předchozí vlády stát, respektive tehdejší ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, rozeslal živnostníkům plošně varovné dopisy se sdělením, že pokud na sociálním pojištění odvádí málo, budou v důchodu chudí. Text doporučoval dobrovolný odvod alespoň v rozmezí 4 – 5 tisíc korun.

Připomenout si jej můžete zde:

Na Marksovou plynule navázala současná ministryně Jana Maláčová, která prohlásila, že živnostníkům, kteří odvádějí na sociálním pojištění málo, se klidně může stát, že nebudou mít nárok na žádný státní důchod.

Teď tedy ten samý stát – jen jiné ministerstvo – navrhuje paušál, kde na sociální pojištění připadá cca 2800 Kč… Tedy skoro dvakrát méně, než byla v roce 2016 „ideální průměrná částka“.

Zjevně tu něco nehraje. Ministerstvo financí návrh sice prezentuje skrze méně byrokracie a slovy „více času na živnost“, Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ale kontruje – „méně peněz na důchod“. 

Ušetřené tisíce a co s nimi

Ministerstvo financí tvrdí, že některým živnostníkům paušální daň budoucí starobní důchod (pokud se jej dožijí) zvýší, protože řada z nich nyní odvádí na sociálním pojistném pouze zákonem stanovené minimum. U paušálu by totiž odváděli „minimum plus 15 %“.

Jenže to pořád odpovídá důchodu na úrovni 8 500 Kč, jde tedy stále o silně podprůměrnou částku, která obavy z armády chudých důchodců nijak netlumí.

A navíc: co ti živnostníci, kteří dnes platí mnohem více a dostanou šanci zvolit si paušál? OSVČ, která dnes využívá paušální sazby daně z příjmu na úrovni 40 % a jejíž příjem za posledních dvanáct měsíců se blíží limitu jednoho milionu korun, dnes pouze na sociálním pojištění platí zhruba 7000 Kč měsíčně.

Představovat si, že kdokoli, kdo dostane možnost legálně a jednoduše odvádět méně než dosud, bude dobrovolně platit násobně více, je naivní. Zejména, když víme, jaká „priorita“ je pro české vlády posledních třiceti let důchodová reforma. Víme i to, jaký je v Česku demografický vývoj, jak populace stárne a je jasné, že spoléhat v důchodu jenom na stát je vysoce rizikové.

Těch zhruba 4,5 tisíce korun rozdílu bude zkrátka moudřejší odložit stranou na stáří, než je poslat nenasytnému systému, který to sám umožní. Žádný div, že zájem o paušální daň projevilo v průzkumu agentury Median 78 % živnostníků.

Zajímavé je i to, že Ministerstvo financí tvrdí, že „možnost dobrovolného přispívání vyšší částky na sociální pojištění samozřejmě zůstane zachována“, ovšem Ministerstvo práce a sociálních věcí říká něco jiného.

Zde je odpověď MPSV na dotaz HlídacíPes.org: „V rámci paušálního odvodu si nebudou moci platit OSVČ u finančního úřadu vyšší pojistné na důchodové pojištění. Zodpovědný přístup k výši budoucího důchodu bude pro ně administrativně komplikovanější než dosud. Taková OSVČ se bude muset přihlásit u OSSZ a u ní zaplatit pojistné z částky, o kterou si bude chtít navýšit základ pro výpočet důchodu. Pojistné bude tedy platit na dvou místech z různých základů.“

Ono se to připomínkovým řízením možná ještě nějak urovná, případně se na nápad potichu zapomene, až to někdo pořádně propočítá. Nicméně přesvědčení, že ve vládě levá neví, co dělá pravá, opět zesílilo.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)