Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

GLOSA: Kiefer Sutherland jako muzikant bez exkluzivních podmínek

Kiefer Sutherland (ilustrační snímek) foto: PR

Je to vlastně docela zvláštní. I na mnohem méně slavné filmové či televizní hvězdy se srocují davy, aby je jen zahlédly, ať už na červeném festivalovém koberci, nebo skrze okénko auta odjíždějícího z natáčení. Ale když už k nám jedna taková přijela něco doopravdy předvést, žádná rvačka o vstupenky se nekonala. Koncert Kiefera Sutherlanda v pražském Lucerna Music Baru byl sice v sobotu v podstatě zaplněný, nicméně ještě před ním se dal lístek bez fronty pořídit (navíc za vcelku přátelskou cenu, nikoli sumu pro horních deset tisíc).
  10:00

Ani jinak se tady na žádné exkluzivní podmínky nehrálo. Začínalo se už v pro tento klub netypických 19.30, protože o tři hodiny později muselo být pódium vyklizené pro zdejší každovíkendový komerční trhák, diskotéku 80. a 90. let. Přes to tady prostě nejede vlak, ani když ho řídí světová hvězda, lhostejno zda hudební, nebo filmová.

A  ani zvukové podmínky nenapovídaly, že jsme přítomni něčemu mimořádnému, spíš naopak – tak špatně nazvučený koncert je v tomto prostoru výjimkou. To, že si člověk musel spíš domýšlet, že se na pódiu činí hned tři kytaristé, že bubeník hraje na celou soupravu, nikoli jen na „kopák“ a že třeba mandolína tady má i svoji hudební úlohu a není jen vizuální rekvizitou, se tady nezažívá každý den.

Špatného zvuku bylo obzvlášť škoda, protože Sutherlandovy písničky v duchu té nejčistší americany, tedy směsi country, folku a rock’n’rollu, jsou opravdu zdařilé. Kráčejí ve stopách Pettyho a  Dylana, které tento zpívající herec a vášnivý sběratel kytar přímo cituje ve svém setlistu, i Cashe či Nelsona, jimž skládá poklony v průvodním slově. V  jeho projevu je samozřejmě hodně stylizace, v bílém obleku a stetsonu asi v civilu nechodí, ale uvěřit mu lze každé slovo. A to se v tomhle žánru počítá.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...