Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

Policie na Nymbursku evakuovala desítky lidí, poblíž parku Mirakulum se našla nevybuchlá puma

Při výkopových pracích poblíž zábavního parku Mirakulum se našla nevybuchlá letecká puma. foto: ČTK

Milovice (Nymbursko) - Zhruba padesátikilogramovou leteckou pumu z druhé světové války našli v pondělí ráno při stavebních pracích v Milovicích na Nymbursku. Pyrotechnici ji dopoledne bezpečně vyzdvihli a odvezli k odborné likvidaci.
  10:05

Asi sedm desítek evakuovaných lidí se mohlo v 11.30 zhruba po třech hodinách od evakuace vrátit do svých domovů, řekli policejní pyrotechnik Karel Koubík a policejní mluvčí Petra Potočná.

Na Litvínovsku našli nevybuchlou leteckou pumu, evakuace lidí není nutná

Policie přijala oznámení o nálezu pumy v 8.16. „K nálezu došlo při výkopových pracích na parkovišti poblíž zábavního parku Mirakulum. Z bezpečnostních důvodů jsme přistoupili k evakuaci osob v dohledu 300 metrů od místa nálezu,“ řekla Potočná. 

Podle Koubíka byla letecká puma ve výkopu částečně odkrytá, stavební stroj, který ji odhalil, ji lehce poškodil v přední části. „V dalších chvílích jsme pumu celou odhalili a vytáhli z výkopu,“ řekl Koubík.

Letecká puma podle pyrotechnika váží 50 kilogramů, používala se za druhé světové války. Její náplň tvoří 6,5 kilogramu trhaviny, zbytek je zápalná náplň. Tento typ pumy podle něj po dopadu vybuchne a zapálí okolí.

Nalezená puma neměla zapalovač. „Je možné, že při dopadu pumy zapalovač vypadl nebo se sem letecká puma dostala se zavážkou. Zapalovač je vždy to nejnebezpečnější,“ řekl Koubík. Kdyby puma při práci pyrotechnika vybuchla, vytvořila by podle něj tří- až čtyřmetrový kráter. Střepiny by s ohledem na okolní zástavbu doletěly do vzdálenosti 300 až 500 metrů. 

Evakuace Obchodního centra Chodov. Zápach z organických rozpouštědel způsobil problémy

„Letecká puma se převeze na stálou trhací jámu do Ralska a tam bude odborně zlikvidována,“ řekl Koubík s tím, že pyrotechnik pracoval na jejím vyzdvižení desítky minut.

Puma se našla v bezprostřední blízkosti autobusové zastávky Milovice, Park Mirakulum. Zábavní park je přes zimu uzavřený.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...