Soudní poplatky se výrazně zvýší, rozhodla vláda

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 17. 2. 2020 | 4 komentáře
Spory o peníze, rozvody i další soudy zdraží až na dvojnásobek. Cílem je „dorovnat růst životní úrovně“ od roku 2011 a současně motivovat lidi, aby se tolik nesoudili – hlavně ne o malé částky.
Soudní poplatky se výrazně zvýší, rozhodla vláda

Soudní poplatky stoupnou o 50 až 100 procent. Počítá s tím návrh ministerstva spravedlnosti vedeného Marií Benešovou, který dnes schválila vláda. O novele teď rozhodnou poslanci, platit má už od července.

Hlavním cílem prý je, aby výše soudních poplatků odpovídala aktuální životní úrovni v Česku, a aby se obnovily „regulační, motivační a fiskální“ funkce poplatků.

Soudy jsou pro lidi a firmy čím dál dostupnější, protože jejich cena se na rozdíl od výdělků nezvyšuje. Stát přitom dává na justici rok od roku víc peněz. Podle ministerstva spravedlnosti je nejvyšší čas to řešit a poprvé od září 2011 plošně zvýšit soudní poplatky. 

Ministerstvo připouští, že inflace – tedy růst cen zboží a služeb v Česku – v letech 2011 až 2018 dosáhla jenom 11,2 procenta. Výraznější je však růst průměrné mzdy, která včetně loňského roku stoupla už o 40 procent. A protože s nějakou pravidelnou valorizací soudních poplatků prý nelze počítat, měli bychom teď nastavit jejich úroveň tak, aby se pro dalších osm až deset let nemusela zase zvyšovat.

Kdo se doteď soudí o částku do 20 tisíc korun, zaplatí státu tisíc korun. Po zvýšení to mají být dva tisíce. Na dvojnásobek – ze dvou na čtyři tisíce – mají stoupnout také poplatky za rozvod manželství nebo vypořádání společného jmění. Podobně se prodraží třeba i určení rodičovství, elektronický platební rozkaz, návrh na předběžné opatření nebo likvidace právnické osoby.

Plné misky informací

Ústavní soud zrušil poplatek 10 000 korun, kterým bylo od října roku 2016 zpoplatněno podání podnětu k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

Za upozornění na podezřelou zakázku se už nebude platit


Na sedmý pokus zkouší vláda zavést zálohované výživné. Koalice ANO a ČSSD se shodla na základních podmínkách.

Místo neplatiče pošle alimenty stát. Jak má fungovat zálohované výživné

Výdaje státu na „výkon soudnictví“ se od roku 2011 zvýšily o polovinu, uvádí úřad. Může za to hlavně růst platů v justici, požadavky na konkurenceschopné mzdy pro „nesoudcovský personál“, ale také rostoucí ceny energií a dalších služeb, stejně jako nutné investice. Díky zvýšení poplatků by si státní rozpočet polepšil o přibližně 570 milionů korun ročně, spočítalo ministerstvo.

Stoupnout mají hlavně ty poplatky, které mají „regulační a motivační funkci“. To by mělo vést ke snížení počtu takzvaných bagatelních sporů, účelových či šikanózních žalob a tedy podpořit mimosoudní řešení sporů. Zdražení prý nebude tak výrazné, aby bránilo „přístupu ke spravedlnosti“, navíc se rozšíří možnost osvobození od poplatku.

Jedna z nejvýraznějších změn se týká zahájení sporů o peníze. Ministerstvo chce lidi hlavně odradit od toho, aby se zbytečně soudili o takzvané bagatelní částky do 20 tisíc korun. Zatímco v roce 2011 se na celkovém množství peněžitých sporů podílely takové případy 58 %, předloni to už bylo skoro 72 %, což justici čím dál víc zatěžuje.

Poplatek za zahájení řízení ohledně peněžitého plnění do 20 tisíc korun má tedy stoupnout z jednoho na dva tisíce korun. Pro částky od 20 tisíc do 40 milionů korun se pak má změnit výpočet poplatku: nově by šlo o součet základu 2000 Kč a pěti procent z částky přesahující 20 tisíc.

Na dvojnásobek – z 2000 na 4000 korun – mají zdražit i soudy o takzvaná nepeněžitá plnění (pokud nejde o nemovitost, obchodní závod nebo jeho organizační složku). Poplatek by tak stoupnul třeba u určení vlastnictví, rozvodu manželství, likvidace právnické osoby nebo jmenování likvidátora právnické osoby. Ze současných 2000 na 4000 korun se má zvednout i poplatek za vypořádání společného jmění manželů nebo podílového spoluvlastnictví. Zahájení řízení o určení rodičovství zdraží z 2000 na 3000 korun.

S námi přiznání nebolí

Skřipeček

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? 

Rychle, spolehlivě a bezbolestně?

Máme řešení!

Víc by si měli připravit i zájemci o vydání elektronického platebního rozkazu. U částek do 10 000 Kč je doteď poplatek 400 Kč, u částek od 10 000 do 20 000 Kč pak 800 Kč. Nově se obě kategorie sjednotí do 20 000 Kč, poplatek stoupne na 1500 Kč. U vyšších částek se doteď platí čtyři procenta z celé hodnoty, nově má jít o 1500 Kč plus čtyři procenta z částky nad 20 000 Kč.

Na dvojnásobek mají stoupnout i poplatky za návrh na zrušení rozhodčího nálezu nebo za žalobu na obnovu řízení. Návrh na nařízení předběžného opatření chce ministerstvo zdražit o polovinu na 1500 korun. Se zvýšením počítá také u žalob ve věci, o níž dříve rozhodl jiný orgán než soud.

Nově by se začalo platit v souvislosti s evidencí svěřenských fondů. A další nový poplatek chce ministerstvo zavést za odvolání proti rozhodnutí soudu prvního stupně o náhradě škody nebo jiné újmy způsobené při výkonu veřejné moci.

Soudy na druhou stranu dostanou širší možnost, aby lidem v konkrétním případě poplatky zcela nebo částečně odpustily. Nově by už nemělo by jít o výjimečnou možnost, určenou jenom pro zvlášť závažné důvody. Stačí, když to odůvodňují majetkové poměry účastníka. Soud ale bude muset takovou úlevu vysvětlit. 

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Partners Financial Services