Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Policie obvinila úředníka z Generálního finančního ředitelství. Měl přijmout úplatek 5 milionů korun

Česko

  10:45aktualizováno  16:46
Praha - Kriminalisté obvinili zaměstnance Generálního finančního ředitelství (GFŘ) z trestného činu přijetí úplatku. Obviněným je Jiří Jung ze sekce řízení rizik při správě daní GFŘ, potvrdila LN mluvčí ředitelství Zuzana Mašátová. Podle policistů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) úředník požadoval úplatek deset milionů korun, pět milionu skutečně převzal.
Policie - ilustrační foto.

Policie - ilustrační foto. foto: Vojtěch ŠeredaLidové noviny

Policie měla Junga chytit přímo při činu. Informace o případu oficiálně sdělil v pondělí novinářům mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Obviněný údajně sliboval, že za úplatek vynese informace z daňových řízení. „Předmětem žádosti o úplatek mělo být předání informací, které spadaly do působnosti příslušné osoby,“ řekla LN vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Jiřího Junga policisté obvinili minulý čtvrtek. „Poskytování bližších informací má vyhrazeno dozorový státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organozovanému zločinu Jaroslav Ibehej s tím, že bližší informace k případu už sdělovat nebude.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová LN potvrdila, že její úřad případ dozoruje. „Jsme na prvopočátku trestního řízení, tudíž se musíme omezit pouze na informace, které uvedla policie,“ sdělila Bradáčová.

„Obviněný zaměstnanec byl postaven mimo službu,“ uvedla pro LN mluvčí Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Zuzana Mašátová.

Obviněný Jung je stíhán na svobodě. Pracoval v sekci řízení rizik při správě daní GFŘ, která s celorepublikovou působností „zabezpečuje koordinaci vyhledávací činnosti, kontrolní činnosti a oblasti boje s daňovými úniky. Úředníci odpovídají v rámci své působnosti za oblast ochrany utajovaných informací a spolupracují s Odborem bezpečnosti,“ píše se na stránkách GFŘ, „matky všech berňáků“ v Česku.

Přednášel také o vymáhaní pohledávek

Jung platí ve svém oboru za experta finanční správy na vymáhání pohledávek podle daňového řádu. V minulosti mimo jiné přednášel pro vzdělávací agenturu IPSUM na téma vymáhání pohledávek. Agentura se od případu distancovala a zmínku o Jungovi, kterého dříve uváděla jako zkušeného lektora, v pondělí ze svých stránek vymazala. S jeho jménem operuje na svých stránkách také vzdělávací agentura Aliaves, pro níž taktéž přednášel na téma zajišťování a vymáhání pohledávek dle daňového řádu. Obě agentury mají akreditaci od ministerstva vnitra.

Paragraf trestního zákoníku, ze kterého Junga policisté obvinili, hovoří o přijetí úplatku s úmyslem opatřit prospěch velkého rozsahu, kdy při takovém trestním jednání hrozí v případě prokázání viny 5 až 12 let odnětí svobody.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!