Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kočner si písal aj s vysokou úradníčkou: Obdivné SMS-ky, jej úrad neskôr šikanoval novinárov

Marian Kočner a Soňa Pötheová Zobraziť galériu (3)
Marian Kočner a Soňa Pötheová (Zdroj: Topky, TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Styky obžalovaného Mariana Kočnera siahajú skutočne do vysokých kruhov. Najnovšie sa prezradilo, že mal nadštandardné vzťahy aj so šéfkou Úradu na ochranu osobných údajov, Soňou Pötheovou. Práve tento úrad hrozil nedávno mastnou pokutou novinárom, ak neprezradia svoj zdroj.

Soňa Pötheová písala Kočnerovi pochvalné a obdivné správy aj vtedy, keď zorganizoval tlačovú konferenciu, na ktorej oznámil, že pripravuje reláciu, v ktorej sa bude venovať novinárom. Ľudí zároveň vyzýval, aby mu donášali akékoľvek informácie a on ich použije na diskreditáciu žurnalistov. 

Kočnerov právnik z THREEMY môže mať problém: Advokátska komora už jeho kauzu sleduje

"Tódovú ste načali riadne. Aj s tým, že otázka nakoniec. A stranu kedy ohlásite?" písala mu Pötheová. Bolo to v roku 2017, polroka predtým, ako dal Marian Kočner podľa obžaloby zavraždiť novinára Jána Kuciaka. Ten ho na spomínanej tlačovej konferencii svojimi otázkami zahnal do kúta. Informácie o vzťahu Kočnera a Soni Pötheovej priniesli Sme, DenníkN a Aktuality. 

Strana Cieľ

Pötheová sa pýtala na stranu Cieľ, ktorú Kočner založil. Pomáhala mu s ňou aj ďalšia obžalovaná v pipade Kuciakovej vraždy Alena Zsuzsová a rovnako aj bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. 

Kočner si písal aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Kočner svojím známym, medzi nimi bola aj Pötheová, rozposlal správu so slovami "Drahí moji priatelia,..." Chcel im zaslať podpisové hárky k strane Cieľ. "Vy idete na plný plyn," napísala mu vteda terajšia šéfka Úradu na ochranu osobných údajov. 

"Prečo dávajú v TA3 taký priestor Kollárovi? Som myslela, že v TA3 ste kamoš vy," pýtala sa Pötheová Kočnera. Ten sa podľa SMS správ tešil na to, ako "ich v predvolebných súbojoch zničí." "To aj ja," odpísala mu Pötheová.

Vyhrážka pokutou

Keď České centrum pre investigatívnu žurnalistiku zverejnilo video, na ktorom je bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka a bývalý minister financií Ján Počiatek, Úrad na ochranu osobných údajov chcel, aby im prezradili, odkiaľ ho získali. Ak tak neurobia, hrozili im pokutou 10-tisíc eur. 

Soňa Pötheová
Zobraziť galériu (3)
Soňa Pötheová

"Úrad potrebuje zistiť, či má začať konať alebo či nemá začať konať, či tam je daná komepetencia úradu alebo nie je daná kompetencia úradu," spresnila neskôr pre médiá hovorkyňa UOOU Tamara Valková. Podľa Pavly Holcovej, šéfky investigace.cz, je táto výzva neštandardná. Novinári majú totiž zo zákona povinnosť chrániť svoje zdroje. 

Soňa Pőtheová v minulosti pôsobila v televízii Markíza, ktorá sa dnes s Kočnerom súdi v kauze falšovania zmeniek. Po odchode z novinárskej brandže 10 rokov pôsobila ako šéfka PR agentúry Winston & Partners. V minulosti viedla odbor komunikácie Národnej rady za Pavla Pašku (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Smer-SD) či mediálne zastupovala veľkopodnikateľov Rehákovcov. Robila tiež komunikačné školenia pre štátnu NDS.

Viac o téme: ObžalovanýSúd Smer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu