Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Svět

Žena v Rusku s podezřením na koronavirus uprchla z karantény. Soud ji poslal zpět do izolace

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: ČTK/AP

Petrohrad - Petrohradský soud v pondělí nařídil umístit pod dohled lékařů Allu Iljinovou, která po návratu z Číny uprchla z nemocniční karantény. Soud rozhodl, že v karanténě setrvá minimálně do 19. února, informovala agentura Interfax.
  12:16

Ruské úřady z obavy z rozšíření nákazy novým typem koronaviru zavírají do karantény tisíce příchozích z Číny, kde se mezitím nákaza potvrdila u více než 70 tisíc lidí.

Účastníci soudního jednání byli bez roušek, ale v soudní síni byl přístroj, který zajišťuje antibakteriální prostředí. Podle petrohradského serveru Fontanka je zřejmé, že se úřady rozhodly z Iljinové učinit precedens pro podobné případy.

Iljinová utekla z nemocnice spolu s třemi dalšími lidmi, kteří se do karantény dostali za podobných okolností. Dva uprchlíci se podle Interfaxu vrátili na kliniku sami. Mezitím dostal soud žádost, aby nařídil nucený lékařský dohled nad Annou Rybakovovou, která je čtvrtou uprchlicí.

V Rusku platí nařízení hlavního hygienika o okamžité izolaci pacientů podezřelých z nákazy koronavirem.

„Nakreslila jsem si mapu a udělala podrobný plán. Když přišel večer a zdravotníci přestali být ostražití, zkratovala jsem magnetický zámek na dveřích svého pokoje a otevřela je. Studovala jsem fyziku, což mi pomohlo,“ řekla minulý týden listu The Moscow Times dvaatřicetiletá Iljinová.

V karanténě na petrohradské Botkinově klinice byla od doby, kdy přišla k lékaři s bolestí v krku. Předtím se vrátila z dovolené v čínském turistickém letovisku Chaj-nan. Třikrát ji negativně testovali na koronavirus, a tak se rozhodla vzít věci do vlastních rukou, i když lékaři trvali na tom, že musí zůstat.

„Naše ústava nám zaručuje svobodu. Nechápu, proč bych měla zůstávat v nemocniční kleci,“ dodala.

V Rusku zatím byly potvrzeny dva případy nákazy - oba pacienti byli z Číny a mezitím se zotavili. Lékaři prosazující přísnou karanténní politiku tvrdí, že právě tato pravidla jsou tím, co drží počet nakažených v Rusku na nule.

Mezitím se koronavirem nakazila první Ruska. Stalo se tak na výletní lodi Diamond Princess kotvící v jokohamském přístavu, jak uvedla média s odvoláním na ruské velvyslanectví v Japonsku. Nakažená turistka se má léčit v místní nemocnici.

Autor: