Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Penske ohlásil první změny pro 500 mil v Indianapolisu

Penske ohlásil první změny pro 500 mil v Indianapolisu

Upravená kvalifikace i silnější turbo

Několik měsíců po odkupu Indianapolis Motor Speedway, série IndyCar a příslušných servisních společností Rogerem Penskem přicházejí první změny. Management, který Penske převzal po předchozích vlastnících, je teď ohlásil pro pětistovku v Indianapolisu a pro samotnou Indianapolis Motor Speedway.

Největší změnou z pohledu diváka v Evropě je upravený kvalifikační formát. Oproti předchozímu roku, kdy piloti bojující o zbylá tři místa na startovním roštu měli právě a pouze jeden pokus na to, aby se do závodu kvalifikovali, se teď opět budou o poslední řadu přetahovat. K dispozici budou mít 75 minut.

Takže zatímco loni Fernando Alonso nemohl reagovat na pokus Kylea Kaisera, který jej ze startovního roštu vystrčil, letos by mohl znovu vyrazit na dráhu a pokusit se zajet rychlejší čas.

Jezdci budou soupeřit o větší odměny. Penske zvýší celkový prize pool z 13 na 15 milionů dolarů. Vyloučil ale, že by přistoupil ke kroku, o kterém ještě před časem coby pouhý vlastník týmu mluvil – garantovaných místech na startovním roštu pro ty piloty, kteří jedou celou sezonu IndyCar.

IndyCar také nechá týmy, aby používaly v kvalifikaci turbodmychadla se zvýšeným výkonem. Ten Honda a Chevrolet nasadí na úroveň 21,8 psi (150 kPa), což je stejný výkon, jaký IndyCar používá na městských a silničních okruzích a na krátkých oválech. Na Indy500 a na závod v Texasu je výkon snížen na 130 kPa. Pro kvalifikaci v Indianapolisu byl v předchozích letech zvyšován na 140 kPa, což znamenalo v přepočtu přibližně 45 koňských sil navíc.

Teď by v kvalifikaci měl motor pilotům dávat ještě dalších 45 koňských sil. Rychlost ale zřejmě příliš nestoupne. Zvýšení výkonu má totiž kompenzovat instalaci aeroscreenu, který představuje zhruba 25 kilogramů navíc k dosavadní váze vozu a zhoršený odpor.

Další dílčí úpravy ocení hlavně fanoušci ve Staré cihelně. Verizon pokryje závodiště sítí páté generace a na známé Pagodě se objeví velkoplošná obrazovka. Dalších 30 velkých obrazovek nainstalují podél dráhy, aby fanoušci měli větší přehled, co se na trati děje. Renovace se dočká 125 toalet. Vítězný vůz bude ve Victory lane zvedán výše, aby si jej fanoušci mohli pořádně prohlédnout.

Nejdůležitější závod letošní sezony amerického šampionátu se jede 24. května. Bude to již jeho 104. ročník. Už dnes, měsíc před startem sezony, je potvrzeno 31 vozů.