Na večírky se tu scházeli Einstein i hollywoodské hvězdy. Jeff Bezos koupil v Los Angeles obří sídlo za téměř 4 miliardy

bezos-house-top-min

Šéf Amazonu koupil nejdražší dům v Kalifornii

0Zobrazit komentáře

Tak jako každý z nás, i Jeff Bezos musí mít místo, které nazývá svým domovem, nebo zde má alespoň přihlášené trvalé bydliště. Pokud byste u nejbohatšího muže planety čekali příběh o miliardáři, který si žije ve skromném domku na předměstí, musíte jít na návštěvu k Zuckerbergovým. Nový dům šéfa Amazonu je vším možným, jen ne skromným. A není se čemu divit, když za něj zaplatil téměř 4 miliardy korun.

Pokud nejbohatší člověk na světě mění bydliště, vždy to vzbudí velkou pozornost. Jeff Bezos, jehož jmění je v současné době odhadováno na 131 miliard dolarů (přibližně 3 biliony korun), se do po rozvodu se svou ženou pustil do stěhování ve velkém stylu a neomylně si vybral hned jednu z nejdražších nemovitostí v celé Kalifornii, jak jako první informoval The Wall Street Journal.

Po složení rekordních 165 milionů dolarů (zhruba 3,8 miliardy korun) obdržel klíče od sídla známého jako Warner Estate, které se rozkládá na ploše 3,8 hektaru. Pro lepší představu se jedná o plochu přibližně šesti fotbalových hřišť. Samotná budova zabírá přes 1 200 metrů čtverečních. Zbytek pozemku je vyhrazen sportovním plochám (mimo tradiční tenisové kurty zde najdeme i golfové hřiště), bazénům, příjezdové cestě, zeleni a zahradním dekoracím. Součástí sídla je i samostatný dům pro hosty.

Bezosův nový dům na adrese 1801 Angelo Dr, Beverly Hills

Celé sídlo je považováno za jeden ze symbolů zlaté éry Hollywoodu. Ve 30. letech minulého století si jej totiž nechal postavit Jack Warner, tehdejší filmový magnát a jeden ze zakladatelů Warner Brothers Pictures (dnes Warner Bros. Entertainment).

Sídlo, jehož výstavba trvala téměř deset let, bylo postaveno ve stylu georgiánské architektury. Již od počátku bylo koncipováno tak, aby co nejlépe vyhovovalo samotným rezidentům i jejich hostům, kteří je navštěvovali v rámci velkolepých party, kterých se účastnily ty největší celebrity své doby. Mimo hollywoodské hvězdy navštěvoval Warnerovy třeba i letecký konstruktér Howard Hughes či fyzik Albert Einstein.

Po Warnerově smrti v roce 1978 sídlo zůstalo v rukou jeho ženy, která zde žila až do roku 1990. V tomto roce jej zakoupil producent a spoluzakladatel studia DreamWorks, David Geffen. Ten tehdy složil částku 47,5 milionu dolarů, což v té době představovalo rekordní sumu za dům v Los Angeles. A jelikož se Geffen nyní z domu stěhuje, šance využil Jeff Bezos.

Jeff Bezos, zakladatel a šéf Amazonu

Uvnitř sídla by se mělo nacházet osm ložnic, místnost určená výhradně pro karetní hry, vlastní kinosál, bar, velké množství koupelen a společenských místností. Takové alespoň bylo vybavení v době, kdy budovu kupoval Geffen. Třešničkou by měla být i zachovalá původní pracovna Jacka Warnera. Dostupných fotografií je ale jen naprosté minimum, navíc staršího data a ve špatné kvalitě.

Kus hollywoodské historie

Nákupem extrémně drahé nemovitosti Bezos překonal dosavadní rekord držený Lachlanem Murdochem, synem mediálního magnáta Ruperta Murdocha, který za jednu z nemovitostí v Bel-Air zaplatil 150 milionů dolarů (3,4 miliardy korun). Pro Bezose je ale Warner Estate jen jedním z jeho několika domů. Ty vlastní v Seattlu, Texasu, Washingtonu a v loňském roce měl podle Land Report zakoupit za 80 milionů dolarů (přibližně 1,8 miliardy) tři byty v New Yorku.

musk-eberhart

Přečtěte si takéKdo je skutečným zakladatelem Tesly? Pro prvního investora Elona Muska je to i po 16 letech stále velké témaKdo je skutečným zakladatelem Tesly? Pro prvního investora Elona Muska je to i po 16 letech stále velké téma

Bezos vlastní také dva další domy přímo v Beverly Hills, ovšem Warner Estate je prozatím tím nejzajímavějším úlovkem do jeho realitní sbírky. Dům totiž získal s poměrně výraznou slevou. Geffen za něj chtěl původně 225 milionů dolarů (přibližně 5,2 miliardy korun), pak se ale s šéfem Amazonu domluvil na nižší částce. Díky tomu má Bezos v držení víc než jen další luxusní sídlo. Pane mu říká nemovitost, ve které se psaly dějiny amerického filmového průmyslu a ve kterých se objevovaly ty největší hvězdy, jejichž jména jsou zapsány zlatým písmem v historii americké kultury a jejího zábavního průmyslu.

la-mansion2

Foto: Google Mapy

Jeff Bezos vytvořil z Warner Estate nejdražší sídlo v Los Angeles

Diskuze (0)

Novinka

Anonym