Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

STEM: Lidé hodnotí práci prezidenta i Parlamentu lépe než loni, polepšily si i úřady

Prezident Miloš Zeman. foto: Petr Lemberk, MAFRA

Praha - Lidé v Česku nyní proti loňsku mírně lépe hodnotí práci prezidenta, Parlamentu a vlády, průměrná známka pro premiéra se nezměnila. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, která dotazované nechala práci představitelů státu, činnost úřadů a další aspekty života společnosti známkovat jako ve škole.
  12:43

Nejlépe lidé dlouhodobě hodnotí práci městských a obecních úřadů, tradičně negativné vidí především výsledky privatizace. STEM výsledky průzkumu poskytl v pondělí.

Známka pro prezidenta se zlepšila na trojku z průměrné 3,1 před rokem. Podle autorů průzkumu letos méně lidí oznámkovalo práci prezidenta čtyřkou nebo pětkou. „V dlouhodobé perspektivě můžeme říci, že hodnocení práce prezidenta Miloše Zemana je více rozkolísané a proměnlivé v porovnání s hodnocením prezidenta Václava Klause, který významný propad zaznamenal až na závěr svého mandátu v reakci na kontroverzní krok s udělením amnestií,“ uvedl STEM.

O desetinu si polepšil i Parlament na průměrnou známku 3,3 a vláda na trojku. Hodnocení práce parlamentu je příznivější než před předčasnými volbami v roce 2013 a od roku 2014 má tendenci se mírně zlepšovat, uvedla agentura.

Premiér Andrej Babiš (ANO) zůstal na průměrné známce 2,9. Po obecních a městských úřadech tak má druhé nejlepší hodnocení, podobně jako u prezidenta je ale pohled na něj velmi vyhrocený a podíl „neutrálních“ trojek je nízký, podotkl STEM. Více než dvě pětiny populace premiéra hodnotí jedničkou nebo dvojkou, ovšem zároveň téměř třetina jej známkuje čtyřkou nebo pětkou.

Přibylo lidí spokojených s kvalitou porevolučního života, uvádí agentura STEM

O desetinu lepší hodnocení s průměrem 2,5 mají proti loňsku obecní a městské úřady, o desetinu se zlepšila i známka pro krajské úřady na 2,8 a za vyřizování záležitostí na úřadech na trojku. Proti minulému průzkumu se mírně zlepšilo také hodnocení slušnosti ve vztazích mezi lidmi, zajištění občanských svobod, vyhlídky do budoucna, hodnocení školství, zdravotní péče a morálky. „Většinou ovšem jde podobně jako u hodnocení práce úřadů o návrat k předchozím hodnotám po loňském výkyvu,“ uvedli autoři průzkumu.

Podle agentury se pohled na některé oblasti života sice přímo nezhoršil, ale je patrné zastavení pozitivního trendu z předchozích průzkumů. „Konkrétně tento vývoj pozorujeme u hodnocení péče o bezpečnost občanů a zajištění sociálních jistot,“ uvedl STEM.

Tradičně špatně je podle agentury hodnocena vedle privatizace také činnost politických stran a podmínky života starých občanů. „Rovněž poctivost v podnikání častěji dostává od veřejnosti negativní známky a v minulosti patrný trend zlepšování pohledu veřejnosti na tuto oblast se zastavil,“ dodala.

V průzkumu letos od 24. ledna do 6. února 2020 odpovídalo 1062 lidí starších 18 let.

Autor: