Jan Chvojka, Radim Fiala a Olga Richterová v nedělních Otázkách Václava Moravce

Jan Chvojka, Radim Fiala a Olga Richterová v nedělních Otázkách Václava Moravce Zdroj: Repro ČT

Když to v ekonomice začne drhnout, tak přidáme. V utrácení a daňovém chaosu

Inflace zrychluje a ceny rostou, zároveň přibržďuje růst HDP? Tak se přitlačí na další vylepšování platů a důchodů. Hrozí, že v budoucnu nemusí stát mít na mandatorní neboli závazné výdaje? Tak se jejich zvyšování uzákoní. Ceny bytů i pronájmů rostou? Zvážíme návrat k regulaci. Konečně se daří modernizovat armádu? Tak to zbrzdíme a peníze dáme radši jinam.

Podobné recepty na současné i hrozící potíže se ve vrcholné politice objevily v minulých dnech, tentokrát nejen z vládní strany, respektive stran. A hned několik ze zmíněných nápadů zaznělo i v nedělních Otázkách Václava Moravce.

První místopředsedkyně opozičních Pirátů Olga Richterová například navrhla, aby se zákonem nařízená valorizace netýkala jen důchodů jako nyní. „Rodičovský příspěvek je jeden a druhé jsou příspěvky na péči,“ vypočítala příklady, kde by se mělo automaticky přidávat podle vývoje inflace. A později do třetice všeho dobrého doplnila jako další příklad: nezabavitelné minimum u exekucí…

Pokud ale přijde řeč na zvýšení rodičovského příspěvku – ať už v diskusi s opozicí či v debatě vládních stran – cítí ČSSD logickou potřebu se k tomuto tématu přihlásit. V Otázkách VM to vzal na sebe šéf poslaneckého klubu strany Jan Chvojka. „To není oprávněné,“ reagoval na námitku, že by ČSSD kromě důchodců nemyslela i na další sociální skupiny. A připomnaěl: „My jsme přišli po deseti dvanácti letech jakožto sociální demokracie s tím, že chceme navýšit rodičák... Za to můžeme my, v dobrém slova smyslu.“

A aby to nevypadalo, že kvůli dalším sociálním skupinám by ČSSD zase zapomněla na seniory, navrhl růst důchodů o tisíc korun. Penzijní reforma v nedohlednu, růst ekonomiky v nedohlednu, ale řešení se vždy najde… A podobně je to u problému s bydlením.

Téměř všichni politici se sice shodují v tom, že tlak na růst cen by v této oblasti snížila intenzivnější výstavba, kterou by kromě jiného mohla umožnit dlouho chystaná, vzývaná a snad už i finalizovaná novela stavebního zákona. Ale mnozí mají i vlastní, doplňující originální řešení. Pokusný balónek v podobě obnovené regulace nájmů, který vypustila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, sice narazil u zbytku koalice i opozice a zjevně nenadchl ani jejího stranického kolegu Jana Chvojku. I on ale v debatě ČT zmiňoval hlavně výstavbu sociálních bytů v režii měst a obcí. Další z diskutujících – místopředseda SPD Radim Fiala – zase mluvil o oživené ideji družstevního bydlení, která je považována za nepříliš funkční. To hlavní je ale širší komerční nabídka bytů, bez toho se trh nehne. Navzdory všemožným originálním nápadům.

Ty se objevují i v jiných oblastech. Například právě Radim Fiala se pozastavil nad nákupem armádních vrtulníků, vždyť ušetřené peníze by šly použít třebas na prorodinnou politiku, jak navrhl. Jeho další návrh, by se místo tlačení obranných výdajů k slibovaným dvěma procentům HDP zmírnil na 1,4 procent, vlastně už byl svým způsobem vyslyšen. To když premiér Andrej Babiš nedávno prohlásil, že jsme to sice slíbili, ale nic není vytesáno do kamene…

A samozřejmě muselo dojít na pivo. Tedy s ohledem na daňový chaos, který tu – stejně jako například u vleků, lanovek, oprav či kadeřnických služeb – způsobila vládní snaha selektivně se zalíbit voličstvu a kompenzovat další zavádění EET. Sice i zde panuje obecná shoda, že daně by měly být co nejjednodušší a sazeb DPH co nejméně. Ale v praxi je to samozřejmě složité… Radim Fiala tedy navrhl alespoň snížit DPH na 10 % u veškerého piva. A Jan Chvojka, jehož ČSSD přišla s nápadem ji takto snížit alespoň ještě u lahvového piva, zase přesvědčoval diváky Otázek VM, že nealkoholické pivo vlastně není pivo. Takže jeho zahrnutí do různých posměšných tabulek je nefér.

Ale co. Ekonomika ještě pořád roste, tak proč si nedopřát trochu politické tvořivosti.