Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Silný vítr o síle orkánu poničil na Sněžce meteorologickou stanici. Poláci uzavřeli výstupové cesty

Česko

  14:45aktualizováno  16:00
Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Silný vítr až o síle orkánu v minulých dnech poničil na vrcholu Sněžky polskou meteorologickou stanici. Protože hrozí, že by další vítr mohl ze stanice odtrhnout uvolněné plechové opláštění, uzavřeli Poláci všechny výstupové cesty na Sněžku z polské strany.

Na Sněžce foto: Michaela Rozšafná

Turisté přicházející na Sněžku z české strany by měli výstup raději odložit do doby, než nebezpečí pomine. V pondělí to  řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Začátkem minulého týdne měl vítr na Sněžce v nárazech rychlost až 198 kilometrů v hodině.

Hrozí odtržení plechové střechy z horního disku Meteorologické observatoře na Sněžce.

Objekt polské stanice je tvořený třemi spojenými objekty připomínajícími létající talíře a slouží od roku 1976. „Silný vítr uvolnil plechy na okrajích talíře. Hrozí, že se uvolní a odletí. Nyní se to opravit nedá,“ řekl Drahný. Zákaz výstupu na Sněžku z polské strany platí do odvolání. O uzavření cesty podle Drahného rozhodl ředitel polského Krkonošského národního parku na výzvu pracovníků meteostanice.

Přepište si mapy. Sněžka oficiálně měří 1603,296 metru a vrchol leží v Polsku

Z polské strany je uzavřena červeně značená cesta od Slezského dolu na vrchol, která je známá jako cesta po řetězech. Uzavřena je také vrcholová část cesty od Pomezních Bud v úseku od křížení s Jubilejní cestou až na vrchol.

Z české strany se lidé na Sněžku dostanou lanovkou z Pece pod Sněžkou nebo pešky po žlutě značené cestě, která vede pod lanovkou. Správa KRNAP cesty na Sněžku podle Drahného uzavírat nebude. Připomněl, že turisté na vrchol vstupují na vlastní riziko. České objekty na Sněžce, kterými jsou poštovna a horní stanice lanovky, vichřice minulý týden neponičila.

Čeští meteorologové prodloužili výstrahu před silným větrem. Podívejte se na jejich předpověď

Podobně byly uzavřeny výstupové cesty na Sněžku z polské strany v březnu 2009, kdy se horní disk polské observatoře částečně zřítil. Objekt byl tehdy obalený vrstvou sněhu a námrazy a síle až dvou metrů. Poláci následně stanici opravili. V dolní části objektu je restaurace, v prostřední pracovna meteorologů a v horní samotná observatoř.

Sněžka leží na česko-polské hranici a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Krkonoších. Se svými 1603 metry nad mořem patří k nejcennější lokalitě v Krkonošském národním parku, a to kvůli křehkému ekosystému arkto-alpínské tundry. Zdejší klima je navzdory nevelké nadmořské výšce považováno za arktické a velehorské.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...