Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

V Indii tekl z kohoutků v domácnostech místo vody alkohol

Indický stát Kérala nacházející se na jihozápadě země zažil minulý týden značné překvapení. V několika bytových komplexech začala totiž trubkami až do kohoutků domácností téci místo vody směsice různých alkoholických nápojů – piva, brandy nebo rumu. O kuriózní zprávě informoval server BBC.

Obyvatelé se po zjištění, že jim trubkami teče zapáchající tekutina, obrátili na místní samosprávné úřady, aby věc prošetřily. Když úřady začaly pátrat po původu podivuhodné události, zjistily, že alkohol kohoutky teče převážně vinou domácností. Úřady totiž nedávno zabavily více než 6 tisíc litrů alkoholu různého druhu – piva, brandy, whisky atd., které umístily do barelů a spustily je do podzemních šachet, které se nacházely nedaleko trubek s pitnou vodou a rovněž nedaleko studny – tedy zdroje pitné vody. Vlivem špatného uzavření barelů a rovněž nešťastně zvoleného umístění se stalo, že alkohol začal prosakovat do studny. Ta následně směsku alkoholu distribuovala do překvapených domácností.

Problém úřady vyřeší tak, že barely přemístí a zároveň utěsní. Jeho náprava ale potrvá podle BBC až měsíc, protože znečištěné potrubí se bude muset důkladně propláchnout. Část obyvatel postižených touto kuriózní havárií nemohla poslat své děti do školy či jít do práce.

Stát Kérala byl dříve známý pro spor, který se v něm rozhořel právě kvůli alkoholu. V roce 2014 byl alkohol úplně zakázán, ale o tři roky později byl některým hotelům jeho prodej opět povolen. Zvítězil argument, že by jeho úplný zákaz snížil příjmy z cestovního ruchu.

Kérala měla dlouhodobě nejvyšší spotřebu alkoholu v Indii, cca 5,7 litru čistého etanolu na osobu ročně, přičemž indický průměr je jen 0,5 litru na osobu a rok (jen pro úsměvné srovnání – v České republice, která tomuto žebříčku vévodí, je průměrná spotřeba čistého etanolu na hlavu ročně trojnásobná oproti indickému státu Kérala).