Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Alternativní historie z pera Philipa Rotha. V nové televizní minisérii Amerika koketuje s Hitlerem

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Minisérie Spiknutí proti Americe (The Plot Against America) z produkce televize HBO je další z řady antiutopických děl postavených na alternativní historii. Tohle má ale eso v rukávu – autorem románové předlohy je oceňovaný spisovatel a skvělý vypravěč Phillip Roth. Šestidílná minisérie se dočká světové premiéry 16. března.

Minisérie Spiknutí proti Americe (2020). Tvůrci: David Simon a Ed Burns. foto: HBO

Píše se rok 1940. V prezidentských volbách si Američané mohou vybrat buď Franklina D. Roosevelta, nebo Charlese Lindberga. Roosevelt je sice zkušený politik, ale Lindberg je legendární letec, absolutní hrdina a navíc i běžný Američan jako všichni ostatní! Také nabízí Američanům mír, protože se odmítá stavět proti sílícímu Hitlerovu Německu, ba právě naopak. Roosevelt naproti tomu slibuje jen krvavou válku.

Minisérie Spiknutí proti Americe (2020). Tvůrci: David Simon a Ed Burns.
Minisérie Spiknutí proti Americe (2020). Tvůrci: David Simon a Ed Burns.

HBO

Není tedy divu, že Lindberg volby s přehledem vyhraje. Tím začíná šílený alternativní zvrat tlačící Ameriku vstříc fašismu, rasismu a xenofobii. Příběh Spiknutí proti Americe je vyprávěn očima jedné židovské rodiny z města Newark ve státě New Jersey. Jejich domov přestává být bezpečný a oni zjišťují, že svou zemi již nepoznávají. 

Spisovatel Philip Roth vydal román Spiknutí proti Americe v roce 2004. První informace o tom, že knihu bude pro HBO adaptovat David Simon, autor oceňovaných seriálu The Deuce: Špína Manhattanu a The Wire: Špína Baltimoru, se objevily v lednu 2018. Než Roth v květnu 2018 zemřel, prohlásil v jednom z rozhovorů, že jeho kniha je u Simona rozhodně v dobrých rukách.

V hlavních rolích šestidílné minisérie se představí Winona Ryderová, Zoe Kazanová, Morgan Spector, John Turturro, Ben Cole nebo Jacob Laval.