Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Bývalí zaměstnanci Univerzity Karlovy mohli z darů na akce školy vybrat okolo 5 milionů korun

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Wikimedia/VítVít

Praha - Asi pět milionů korun z darů na akce Univerzity Karlovy (UK) si nechala na svůj účet poslat soukromá firma bývalých pracovníků školy. Vyplývá to ze zjištění UK, materiály Fakulta sociálních věd UK předala policii, uvedl v pondělí server Aktuálně.cz.
  17:49

Firma pracovníků školy Středisko bezpečnostní politiky, která loni po vypuknutí aféry kolem financování akcí změnila jméno na Multilateral Consulting & Analysis, dostala podle serveru třeba statisíce korun od čínské ambasády na pořádání konferencí Česko-čínského centra UK.

Číňanova firma lákala do Česka studenty pod hlavičkou Univerzity Karlovy. Od každého brala provizi

Univerzita již centrum zrušila a tři pracovníci UK kvůli aféře rezignovali na své posty. Podle serveru ale popírají, že by univerzitu poškodili.

Vedení univerzity podle dřívějších informací spolupracuje kvůli financování akcí školy přes zmíněnou firmu s policií, která případ vyšetřuje pro podezření ze spáchání podvodu. Firma Multilateral Consulting & Analysis odmítla podle serveru univerzitě poskytnout informace o svých finančních operacích. UK proto oslovila 21 firem sponzorujících akce školy, zda nějaké peníze na akce darovaly a na jaký účet dary posílaly. Podle informací od firem tak bylo posláno na účet Multilateral Consulting & Analysis místo na účet UK asi pět milionů. Některé dotázané společnosti ale odmítly odpovědět, píše server.

Bývalí zaměstnanci popírají, že by vznikla škoda

„Je to odhadovaná částka. Vedení senátu i fakulty předalo všechny informace, které jsme byli schopni shromáždit, policii. Očekáváme, že prověřování přinese zpřesnění údajů,“ sdělil Aktuálně.cz předseda akademického senátu Fakulty sociálních věd a novinář České televize Václav Moravec. 

Rektor UK Zima ukončil činnost Česko-čínského centra, nechce dále poškozovat aktivity fakult

Společník Multilateral Consulting & Analysis a bývalý tajemník Česko-čínského centra UK Miloš Balabán ani další společníci firmy a bývalí pracovníci UK Libor Stejskal a Mirka Kortusová se k tomu nevyjádřili. Jejich mediální zástupce Michal Donath ale popřel, že by školu poškodili. „FSV žádná taková škoda nevznikla a ani vzniknout nemohla,“ sdělil serveru.

Miloš Balabán.

Balabán loni lhal o financování konferencí pořádaných Česko-čínským centrem. Tvrdil, že naprostou většinu nákladů platilo samo centrum, ale konference podle Balabánova kolegy Stejskala platila čínská ambasáda. Velvyslanectví Číny peníze posílalo podle Aktuálně.cz právě soukromé firmě Balabána a jeho kolegů. 

Univerzita Karlova by mohla pro spolupráci s firmami zřídit nadační fond

Audit, který později provedla UK, ale nezjistil, kde peníze od Číňanů skončily. Rektor školy Tomáš Zima letos v lednu řekl médiím pouze to, že podle auditu univerzita žádné peníze z Číny nepřijala a nebyla nalezena žádná smlouva s Balabánovou firmou.

Balabán podle Aktuálně.cz vedení Fakulty sociálních věd už dříve řekl, že jen na bezpečnostní konference konané na fakultě vybral přes svou firmu v letech 2015 až 2019 na 3,3 milionu. Peníze mu převedly třeba zbrojařské firmy Czechoslovak Group, Omnipol a Česká zbrojovka, dále ČEZ a čínská firma Huawei. Bývalí pracovníci školy, kteří ve firmě Multilateral Consulting & Analysis působí, také podle serveru uvedli, že si ze sponzorských darů na akce školy vypláceli odměny.

Autor: