Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Svět

Začala evakuace z ‚nakažené‘ lodi. Jako první své občany vysvobodily USA, následovat bude Austrálie

Do autobusu nastupují evakuováni pasažéři. foto: Reuters

Aktualizováno
Přibližně dva tisíce nově nakažených koronavirem na území Číny sice znamená postupující epidemii, současně se však jedná o nižší nárůst než v průběhu minulého týdne. To posiluje naději, že kulminace nákazy již možná proběhla.
  18:27aktualizováno  18. února 9:26

Největší skok v počtu nakažených koronavirem mimo Čínu. Na výletní lodi přes noc přibylo 99 infikovaných

Koronavirus způsobuje potenciálně smrtící nemoc COVID-19. Té dosud podlehlo 1770 lidí, naprostá většina na území Číny. Celkový počet nakažených je přes 70 000, z toho se však asi 11 000 lidí již vyléčilo a bylo propuštěno ze zdravotnických zařízení.

Vedle nejhůře postižené čínské provincie Chu-pej, odkud se epidemie na sklonku minulého roku začala šířit a kde je i nejvíce nakažených, se pozornost nyní soustřeďuje na výletní loď Diamond Princess, která již řadu dní kotví v japonském přístavu Jokohama. Na lodi bylo v pondělí potvrzeno dalších 99 infikovaných lidí, čímž celkový počet nakažených cestujících a členů posádky vzrostl na 454.

Pasažéři z karantény na lodi Diamond Princess.
U letadla zaparkovaly autobusy s evakuovanými Američany.

Diamond Princess, na níž původně plulo 3700 lidí, je v současnosti místem, kde je vůbec největší koncentrace případů nemoci COVID-19. Vlády některých zemí, jejichž občané se na palubě lodi nacházejí, začaly proto podnikat kroky k evakuaci.

Jako první přepravily asi 340 svých občanů z jokohamského přístavu Spojené státy. Stalo se tak pomocí dvou letadel, která přistála na letecké základně v Kalifornii, respektive v Texasu. Nyní čeká všechny navrátivší čtrnáctidenní pobyt v karanténě.

Nakažení cestovali v letadle odděleně

Podle amerického ministerstva zahraničí se u 14 evakuovaných Američanů nákaza novým typem koronaviru již prokázala. Dotyční ale nejevili žádné příznaky choroby a bylo jim umožněno vrátit se do USA. Za letu byli od ostatních cestujících izolováni.

„Během evakuačního procesu, poté, co cestující vystoupili z lodi a zahájili přesun na tokijské letiště, americké úřady dostaly informaci, že 14 pasažérů testovaných před dvěma až třemi dny na nemoc COVID-19 mělo výsledky pozitivní. Tyto osoby byly umístěny do speciální zóny v evakuačním letadle s cílem izolovat je od ostatních cestujících,“ sdělilo ministerstvo zahraničí USA.

Žena v Rusku s podezřením na koronavirus uprchla z karantény. Soud ji poslal zpět do izolace

K zemím, které hodlají evakuovat své občany z paluby obřího plavidla, se připojila Austrálie, Kanada, Itálie, Jižní Korea a Hongkong. Podle australského premiéra Scotta Morrisona se jeho země chystá ve středu evakuovat z Diamond Princess přes 200 svých občanů a blíže nespecifikovaný počet Novozélanďanů. Měli by se letecky přesunout na sever Austrálie, kde stráví dalších 14 dní v izolaci.

„Vzhledem k tomu, že se nedávno objevily nové případy nákazy, nemůžeme si být jistí, že momentálně zdraví lidé na lodi, kteří se budou ve středu vracet, nejsou virem nakaženi,“ prohlásil premiér Morrison.

Japonské úřady nechaly v pátek vystoupit z lodi na břeh všechny lidi, kterým je 80 a více let či trpí nějakou chronickou chorobou, a to s podmínkou, že budou mít negativní testy na koronavirus.

Británie se chystá evakuovat své občany

Britské ministerstvo zahraničí v úterý uvedlo, že pracuje na vyslání letadla do Japonska, které by evakuovalo britské občany z výletní lodi Diamond Princess zasažené nákazou novým koronavirem.

„Naši zaměstnanci jsou v kontaktu s britskými občany na palubě, aby přijali nezbytná opatření,“ citovala agentura Reuters z prohlášení ministerstva. Londýn do doufá, že evakuaci bude možné zorganizovat co nejdříve.

Autoři:

pronajmu byt 2+1
pronajmu byt 2+1

Na Valtické, Břeclav - Charvátská Nová Ves
12 000 Kč/měsíc